Muffiny jagodowe (bezglutenowe) i koktajl jagodowo-malinowy

DSC_0724mPodobno zapach jest najsilniejszym nośnikiem wspomnień. Potrafi przywołać nawet bardzo odległe obrazy. Kupując dziś po raz pierwszy w tym sezonie jagody, przypomniałam sobie scenę, w której razem z siostrą spacerowałyśmy po lesie i zrywałyśmy jagody z napotkanych przypadkowo, niewielkich krzaczków. Pamiętam radość, która nam towarzyszyła, zmienną, górską pogodę i płynącą nieopodal Wisłę. Potrafiłyśmy cieszyć małymi przyjemnościami, a każdy dzień, choć podobny do poprzedniego, był dla nas przygodą.

Jeśli do zjedzenia jagód nie zachęcają Was wspomnienia z przeszłości, to pomyślcie o ich cennych właściwościach Jagody znajdują się w ścisłej czołówce najzdrowszych owoców. Czarna jagoda leśna zawiera więcej antyoksydantów niż borówki i jagody goji (choć przewyższa ją aronia i owoce czarnego bzu)*. Ponadto jagody mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, polepszają wzrok, obniżają poziom „złego” i podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu, odtruwają organizm, uelastyczniają naczynia krwionośne, zawierają sporą dawkę witamin: A,C i PP. Jeszcze więcej dobroci z jagód mogą czerpać sportowcy, okazuje się bowiem, że koktajl z jagód spożyty przed intensywnym wysiłkiem, przyspiesza regenerację mięśni. Dzieje się tak za sprawą zawartych w jagodach antocyjanów, które nadają owocom kolor (Stannard S. i in., 2012)

Nie pozostaje więc nic innego, jak wypić schłodzony koktajl, pójść na długi spacer, a po wysiłku zjeść babeczkę z jagodami.

*Lista pozostałych produktów bogatych w antyoksydanty (ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity)

DSC_0713m

DSC_0716m

Składniki na 12 muffinek:

  • 1 szkl. mąki migdałowej
  • 3/4 szkl. mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1 jajko
  • 15 daktyli, posiekanych
  • 1/2 szkl. jogurtu
  • 1/4 szkl. oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1/4 szkl. mleka
  • 1 szkl. jagód + 1 łyżka dowolnej mąki (np. ryżowej/owsianej)

Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Formę wyłóż papilotkami. Posiekaj daktyle ręcznie lub za pomocą blendera. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce połącz mokre składniki: jajko, mleko, jogurt, roztopiony olej kokosowy. Wmieszaj posiekane na małe kawałki daktyle. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Jagody odsącz z nadmiaru soku, obtocz w łyżce mąki i delikatnie wymieszaj z ciastem. Przygotuj kruszonkę.

Kruszonka:

  • 1/4 szkl. mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 1/2 szkl. + 2 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu

W miseczce wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi. Dodaj syrop klonowy i olej kokosowy. Wymieszaj składniki do utworzenia kruszonki.

Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki, a następnie posyp kruszonką. Piecz 20 min. do suchego patyczka.

DSC_0672m DSC_0677m

Koktajl:

  • 1/2 szkl. jagód + 2 łyżki jagód do dekoracji
  • 1/2 szkl. malin + 2 łyżki malin do dekoracji
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szkl. jogurtu
  • 1 łyżka syropu klonowego/miodu lub dwa daktyle

Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę. Przelej do szklanek i udekoruj pozostałymi jagodami i malinami. Podawaj schłodzone.

4 uwagi do wpisu “Muffiny jagodowe (bezglutenowe) i koktajl jagodowo-malinowy

Dodaj komentarz