Podobno zapach jest najsilniejszym nośnikiem wspomnień. Potrafi przywołać nawet bardzo odległe obrazy. Kupując dziś po raz pierwszy w tym sezonie jagody, przypomniałam sobie scenę, w której razem z siostrą spacerowałyśmy po lesie i zrywałyśmy jagody z napotkanych przypadkowo, niewielkich krzaczków. Pamiętam radość, która nam towarzyszyła, zmienną, górską pogodę i płynącą nieopodal Wisłę. Potrafiłyśmy cieszyć małymi przyjemnościami, a każdy dzień, choć podobny do poprzedniego, był dla nas przygodą.
Jeśli do zjedzenia jagód nie zachęcają Was wspomnienia z przeszłości, to pomyślcie o ich cennych właściwościach Jagody znajdują się w ścisłej czołówce najzdrowszych owoców. Czarna jagoda leśna zawiera więcej antyoksydantów niż borówki i jagody goji (choć przewyższa ją aronia i owoce czarnego bzu)*. Ponadto jagody mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, polepszają wzrok, obniżają poziom „złego” i podwyższają poziom „dobrego” cholesterolu, odtruwają organizm, uelastyczniają naczynia krwionośne, zawierają sporą dawkę witamin: A,C i PP. Jeszcze więcej dobroci z jagód mogą czerpać sportowcy, okazuje się bowiem, że koktajl z jagód spożyty przed intensywnym wysiłkiem, przyspiesza regenerację mięśni. Dzieje się tak za sprawą zawartych w jagodach antocyjanów, które nadają owocom kolor (Stannard S. i in., 2012)
Nie pozostaje więc nic innego, jak wypić schłodzony koktajl, pójść na długi spacer, a po wysiłku zjeść babeczkę z jagodami.
*Lista pozostałych produktów bogatych w antyoksydanty (ORAC – Oxygen Radical Absorbance Capacity)
Składniki na 12 muffinek:
- 1 szkl. mąki migdałowej
- 3/4 szkl. mąki owsianej (bezglutenowej)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1 jajko
- 15 daktyli, posiekanych
- 1/2 szkl. jogurtu
- 1/4 szkl. oleju kokosowego (roztopionego)
- 1/4 szkl. mleka
- 1 szkl. jagód + 1 łyżka dowolnej mąki (np. ryżowej/owsianej)
Piekarnik rozgrzej do 200ºC. Formę wyłóż papilotkami. Posiekaj daktyle ręcznie lub za pomocą blendera. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce połącz mokre składniki: jajko, mleko, jogurt, roztopiony olej kokosowy. Wmieszaj posiekane na małe kawałki daktyle. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj. Jagody odsącz z nadmiaru soku, obtocz w łyżce mąki i delikatnie wymieszaj z ciastem. Przygotuj kruszonkę.
Kruszonka:
- 1/4 szkl. mąki owsianej (bezglutenowej)
- 1/2 szkl. + 2 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
- 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
- 2 łyżki syropu klonowego/miodu
W miseczce wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi. Dodaj syrop klonowy i olej kokosowy. Wymieszaj składniki do utworzenia kruszonki.
Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki, a następnie posyp kruszonką. Piecz 20 min. do suchego patyczka.
Koktajl:
- 1/2 szkl. jagód + 2 łyżki jagód do dekoracji
- 1/2 szkl. malin + 2 łyżki malin do dekoracji
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szkl. jogurtu
- 1 łyżka syropu klonowego/miodu lub dwa daktyle
Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę. Przelej do szklanek i udekoruj pozostałymi jagodami i malinami. Podawaj schłodzone.
wspaniałe muffinki! w moim guście 🙂
PolubieniePolubienie
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę dołączyć do zabawy, to zapraszam na Cherry&Cinnamon po więcej informacji 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawy blog. Myślę ze skorzystam z nie jednego przepisu.
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo i zapraszam do odwiedzin. Wkrótce pojawią się nowe przepisy.
PolubieniePolubienie