Bezglutenowe tartaletki z czekoladą i granatem

Granat to jeden z moich ulubionych owoców. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Jego sok zawiera trzy razy więcej polifenoli niż zielona herbata czy czerwone wino. Granat nie tylko zapobiega procesom starzenia, ale również ochrania nasze serce obniżając ciśnienie krwi i redukując poziom cholesterolu. Jest symbolem małżeństwa, płodności i nowego życia. Do dziś w Grecji panuje tradycja zgodnie z którą nowożeńcom życzy się szczęścia, obfitości i licznego potomstwa, rzucając na podłogę granat i rozgniatając go.

Z okazji zbliżających się Walentynek postanowiłam wykorzystać owoc granatu do dekoracji tartaletek z czekoladą. Jest to łatwy, szybki i zdrowy deser, który możesz przygotować swojej drugiej połówce. Jeśli nie masz małych foremek, wykorzystaj jedną większą. Do zrobienia spodu potrzebne będą tylko płatki owsiane i migdały. Wierzch tartaletek możesz udekorować dowolnymi owocami np. kawałkami mango.

granatgranat2kokos2kokos

Składniki na 10 sztuk:

  • 2 szkl. bezglutenowych płatków owsianych
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów ze skórką
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • pestki granatu
  • płatki kokosowe

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Natłuść foremki. Z papieru do pieczenia wytnij koła o średnicy foremek i wyłóż nimi spody. Dzięki temu tartaletki z łatwością będą odchodzić od formy.

W blenderze zmiksuj migdały na mąkę. To samo zrób z płatkami owsianymi. Wymieszaj suche składniki w oddzielnej misce, dodaj sól. Następnie wlej olej i syrop klonowy. Za pomocą szpatułki połącz ze sobą składniki, aż powstaną okruszki ciasta. Zgnieć je za pomocą palców i zobacz czy się ze sobą zlepią. Jeśli ciasto będzie za suche, możesz dodać odrobinę wody. Przygotowane foremki wyklej okruszkami ciasta zaczynając od spodu i przechodząc do boków. Kiedy skończysz, nakłuj spód każdej tartaletki widelcem w kilku miejscach. Włóż tartaletki do piekarnika i piecz 10-12 min., aż się zarumienią. Zanim wyciągniesz je z formy daj im wystygnąć. W międzyczasie przygotuj polewę. W rondelku z grubszym dnem rozpuść na małym ogniu czekoladę z olejem kokosowym i mlekiem. Dosłodź syropem klonowym i wymieszaj aż powstanie gładka masa. Do każdej tartaletki wlej dwie łyżki czekolady. Udekoruj pestkami granatu, płatkami kokosowymi lub ulubionymi owocami

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s