Chleb odmieniający życie (bezglutenowy)

DSC_0144m

„Chleb odmieniający życie” – tak autorka bloga „My New Roots” nazwała chleb stworzony z połączenia samych ziaren i płatków owsianych, bez mąki, spulchniaczy czy drożdży. Jest to jeden z przepisów, który w zawrotnym tempie obiegł blogosferę kulinarną docierając do każdego zakątka świata. Niezwykle jest być autorką przepisu, który zyskał sobie tylu zwolenników.

Czy coś się zmieniło po jego skosztowaniu? Znaczenie słowa „chleb”, które nierozerwalnie kojarzy się z zakwasem, wyrastającym ciastem i mąką pszenną. Jest to jeden z przepisów, w którym paradoksalnie skrócenie czasu przygotowania produktu skutkuje jeszcze lepszym i zdrowszym efektem. Od tego momentu żaden bochenek nie będzie smakował tak samo.

DSC_0154mDSC_0101m

Na jego przygotowanie potrzebujecie piętnaście minut, bo tyle mniej więcej zajmuje przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników. Wcześniej zaopatrzcie się w nasiona babki płesznik (plantago psyllium), które można kupić w większości aptek. Są one źródłem błonnika, a dodatkowo scalają składniki chleba, podobnie jak nasiona chia i siemię lniane, które pod wpływem wody wytwarzają śluzowatą otoczkę. Zamiast płatków owsianych użyłam płatków jaglanych, gdyż akurat takie miałam pod ręką. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej możesz też użyć płatków owsianych bezglutenowych.

Składniki:

  • 1 szkl. ziaren słonecznika
  • 1/2 szkl. nasion lnu
  • 3/4 szkl. (100 g) grubo posiekanych migdałów (można zastąpić innymi orzechami)
  • 1/3 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szkl. płatków jaglanych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik
  • 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki miodu/syropu klonowego
  • 3 łyżki stopionego oleju kokosowego
  • 2 szkl. letniej, przegotowanej wody

W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniku. W rondelku, na małym ogniu rozpuść miód z olejem kokosowym. Wlej do suchych składników i połącz za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Stopniowo wlewaj wodę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nałóż więcej masy na środku ciasta zaokrąglając górę. Pozostaw na min. 2 godziny w temperaturze pokojowej (przez ten czas składniki wchłoną wodę).

Piekarnik nagrzej do 180 ºC. Piecz chlebek 1 godz. i 15 min., aż góra stanie się brązowa. Wyciągnij z piekarnika pozostaw do przestygnięcia, a następnie wyciągnij z formy. Zanim ukroisz chleb upewnij się, że całkowicie wystygnął.

Reklamy

2 thoughts on “Chleb odmieniający życie (bezglutenowy)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s