Muffiny bananowe z czereśniami (bezglutenowe)

DSC_0337m

W pieczeniu i gotowaniu najlepsze jest to, że ciągle można tworzyć coś nowego. Czasem chciałabym powrócić do pewnych potraw, smaków i wspomnień, ale pokusa poznania czegoś nieznanego i nieprzewidywalnego jest silniejsza. Są osoby, które robią coś tak długo, aż dojdą do perfekcji. Potrafią wyczuć różnicę pomiędzy 1/4 a 1/8 łyżeczki cynamonu. Ja z kolei, lubię zaskakiwać samą siebie i cieszyć się nowo odkrytym połączeniem. Kilka razy zdarzyło mi się zrobić adnotacje do nieudanych przepisów, aby w przyszłości je ulepszyć. Nie wróciłam do żadnego z nich. Jedyne książki w moim życiu, które przeczytałam w całości dwa razy to „Oskar i pani Róża” i „Mały książę”. Kiedy coś mnie nie wciągnie i nie zainteresuje, nie wracam do tego uparcie twierdząc, że trzeba coś skończyć. I choć wciąż na nowo powtarzam sobie, że powinnam być bardziej uważna, moje myśli nieustannie wybiegają w przyszłość.

Nierozłącznie z potrzebą zmienności, jest we mnie chęć doświadczenia pewności i stałości. Chciałabym dojść do takiego momentu, żeby lepiej wiedzieć, znać, rozumieć. Wykonywać pewne czynności automatycznie, bez wysiłku i namysłu. Podyktować komuś sprawdzony przepis z pamięci, dać radę, która zawsze się sprawdza, być specjalistką. Może kiedyś w moim życiu nadejdzie taki moment., kiedy poczuję większa pewność, a może w końcu nauczę się akceptować niepewność.

PS: Gdybym miała kiedykolwiek ponownie upiec muffiny z tego przepisy, to dodałabym do nich większe kawałki czereśni, aby były bardziej wyczuwalne.

DSC_0316mDSC_0384mSkładniki na 14-16 muffinek:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jajka zerówki
  • 15 daktyli
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szkl. mąki gryczanej*
  • 1/2 szkl. mąki owsianej (mielonych płatków owsianych bezglutenowych)*
  • 1 szkl. czereśni
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • nasiona chia do posypania

* lub 1 i 1/2 szkl. dowolnej mąki

DSC_0310m

Piekarnik rozgrzej do 180ºC i wyłóż formę papilotkami. Przygotuj składniki: posiekaj daktyle, rozgnieć banany na jednolitą masę, płatki owsiane zmiel w młynku na mąkę (można użyć gotowej mąki owsianej). W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę gryczaną i owsianą, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. W oddzielnej misce połącz mokre składniki: jajka, olej, rozgniecione banany, miód. Wmieszaj posiekane daktyle. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko do połączenia składników. Na koniec dodaj czereśnie (najlepiej przekrojone na połówki). Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wierzch posyp nasionami chia. Piecz 20 min. do suchego patyczka.

Advertisements

One thought on “Muffiny bananowe z czereśniami (bezglutenowe)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s