Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i fetą

DSC_0442mŻałuję, że tak rzadko udaje mi się zamieszczać przepisy na dania obiadowe. Wygląda na to, że żyję samymi słodkościami, a to przecież tylko niewielki wycinek mojego życia (zwykle weekendowy, kiedy mam czas na przyrządzanie tego typu rzeczy). Obiady, a właściwie obiadokolacje zjadam późno, kiedy jest już prawie ciemno i jestem głodna. Udręką dla mnie byłoby więc robienie sesji zdjęciowej w pośpiechu i z burczącym brzuchem. Czytałam ostatnio wywiad z Kingą Paruzel, która stwierdziła, że bloger kulinarny je zawsze zimne potrawy. Fotografia kulinarna jest bowiem nie lada wyzwaniem. Trzeba zadbać o szczegóły, estetykę potrawy, naczynia, w których serwuje się dania, odpowiednie światło. Przygotowanie warunków do zrobienia sesji zajmuje sporo czasu, nie mówiąc już o samym fotografowaniu. W moim przypadku jest tak, że dopiero przy kilku ostatnich zdjęciach doznaję „oświecenia” i udaje mi się zrobić ujęcia, które najbardziej mi odpowiadają. Przede mną jeszcze sporo nauki. Obiecuję sobie jednak, że kiedy nastaną słoneczne dni, postaram się częściej dzielić przepisami na główne dania.

Dziś zapraszam Was na słodko-gorzką sałatkę z pieczonych batatów, z rukolą, chrupiącym, prażonym słonecznikiem i pestkami dyni oraz słoną fetą. Sałatkę zawieszoną pomiędzy zimą i wiosną, współgrającą z dzisiejszą, niezdecydowaną aurą.

PS: Zamiast rukoli możecie użyć szpinaku, jednak jej gorzki i ostry smak lepiej przełamie słodycz batatów.

DSC_0478DSC_0467

Składniki dla dwóch osób:

  • 2 duże bataty
  • ok. 125 g rukoli
  • 1 czerwona papryka (średniej wielkości)
  • 125 g fety
  • ziarna słonecznika
  • pestki dyni
  • sok z połówki cytryny
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Piekarnik nagrzej do 180°C. Bataty umyj, osusz i pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Przełóż do miski, polej łyżką oliwy z oliwek, posyp solą i pieprzem, wymieszaj. Pokrojone bataty przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min. do miękkości. W międzyczasie przygotuj resztę składników. Umyj rukolę i pozostaw do osuszenia . Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Paprykę posiekaj w kostkę i smaż na rozgrzanej patelni przez 10 min., aż będzie miękka, ale wciąż pozostanie chrupiąca. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Na suchej patelni upraż garść ziaren słonecznika i pestek dyni, aż się zarumienią. W dużej misce wymieszaj ze sobą rukolę, upieczone bataty, paprykę. Posyp słonecznikiem i pestkami dyni, polej dobrej jakości oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny. Sałatkę można podawać na zimno.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s