Najłatwiejsze brownie

Powoli kończy się pierwszy dzień lata, który nie był taki jak ten zapowiadany w prognozach (upalni i ciężki). Przypominam bardziej pierwszy dzień jesieni. Być może stąd przyszła mi ochota na mało letnie ciasto. Zamiast więc sięgać po składniki na deser z truskawkami, wyciągnęłam z szafki kakao i pół tabliczki gorzkiej czekolady. Do ciasta potrzeba jedynie pół szklanki dowolnej mąki, dwóch misek, patelni żeliwnej i dwudziestu minut cierpliwości. Po tym czasie można wyciągać z piekarnika ciepłe, pachnące i mocno czekoladowe brownie, które idealnie komponuje się z lodami waniliowymi.

Ciasto piekłam w patelni żeliwnej o średnicy 24 cm.

DSC_0104bDSC_0121DSC_0118

Składniki:

  • 1/2 szkl. dowolnej mąki
  • 2/3 szkl. kakao
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka „zerówki”
  • 2/3 szkl. oleju roślinnego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Patelnię żeliwną wysmaruj tłuszczem.
  2. Czekoladę posiekaj na grubsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sól, sodę oczyszczoną i kawałki czekolady.
  4. W oddzielnej misce za pomocą trzepaczki wymieszaj mokre składniki: jajka i olej.
  5. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników (nie dłużej).
  6. Przelej masę na żeliwną patelnię i piecz 20 min. do suchego patyczka.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi lodami.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s