Powoli kończy się pierwszy dzień lata, który nie był taki jak ten zapowiadany w prognozach (upalni i ciężki). Przypominam bardziej pierwszy dzień jesieni. Być może stąd przyszła mi ochota na mało letnie ciasto. Zamiast więc sięgać po składniki na deser z truskawkami, wyciągnęłam z szafki kakao i pół tabliczki gorzkiej czekolady. Do ciasta potrzeba jedynie pół szklanki dowolnej mąki, dwóch misek, patelni żeliwnej i dwudziestu minut cierpliwości. Po tym czasie można wyciągać z piekarnika ciepłe, pachnące i mocno czekoladowe brownie, które idealnie komponuje się z lodami waniliowymi.
Ciasto piekłam w patelni żeliwnej o średnicy 24 cm.
Składniki:
- 1/2 szkl. dowolnej mąki
- 2/3 szkl. kakao
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka „zerówki”
- 2/3 szkl. oleju roślinnego
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Patelnię żeliwną wysmaruj tłuszczem.
- Czekoladę posiekaj na grubsze kawałki.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sól, sodę oczyszczoną i kawałki czekolady.
- W oddzielnej misce za pomocą trzepaczki wymieszaj mokre składniki: jajka i olej.
- Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki do połączenia składników (nie dłużej).
- Przelej masę na żeliwną patelnię i piecz 20 min. do suchego patyczka.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi lodami.