Bezglutenowe ciasteczka piernikowe

DSC_0127Powoli mój dom zaczyna wypełniać się zapachem Świąt. W tym roku chciałabym do każdego prezentu dodać własnoręcznie robione ciasteczka, dlatego też zaczynam testować nowe przepisy.

Do upieczenia ciasteczek piernikowych użyłam mąki bezglutenowej, którą przygotowałam ze zmielonych płatków migdałowych. Samodzielnie robiłam także masło kokosowe. Wystarczy użyć blendera z ostrzem w kształcie litery „S” i przez kilkanaście minut (z przerwami, aby nie spalić silnika) miksować wiórki kokosowe, aż do powstania płynnego masełka. Oczywiście można też użyć gotowych produktów.

Obawiałam się, że ciasteczka będą zbyt kruche, jednak po wystygnięciu okazało się, że są idealne, mają chrupiącą skorupkę i są miękkie w środku. Pięknie pachną i pozostawiają po sobie korzenny, ostry posmak.

Inspirowałam się przepisem ze strony theroastedroot.DSC_0139

 

Składniki na 12 ciasteczek:

  • 1 i 1/4 szkl. mąki migdałowej
  • 3 łyżki miodu spadziowego/melasy
  • 3 łyżki oleju kokosowego (stopionego)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2-1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki mielonej soli morskiej

Piekarnik rozgrzej do 180ºC. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść olej kokosowy, połącz z miodem. Dodaj płynne składniki do suchych, wymieszaj (najlepiej rozetrzyj palcami). Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta kruchego. Uformuj dwanaście kulek, następnie rozpłaszcz je w dłoni i wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia (nie przejmuj się tym, że są spękane i nie do końca dobrze zlepione). Ciasteczka nie zmieniają swojej formy ani wielkości po upieczeniu. Piecz je 7-10 minut, aż będą brązowe na końcach.

Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia na kratce. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.DSC_0114

Jedna uwaga do wpisu “Bezglutenowe ciasteczka piernikowe

Dodaj komentarz