Socca z pieczarkami, serem i cebulą

Socca to dla mnie zdrowsza wersja pizzy. Wygląda podobnie, choć smakuje zupełnie inaczej. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy wymieszać wodę z mąką z ciecierzycy, odrobiną oliwy i przyprawami, a potem odstawić na pół godziny. W tym czasie można przygotować ulubione składniki.

Socca to danie kuchni prowansalskiej występujące pod różną nazwą w zależności od regionu. We Włoszech to farinata, w Nicei socca, a w Toskanii cecina (wł. ceci – ciecierzyca). W Plenty Yotama Ottolenghiego można znaleźć przepis na soccę, którą autor jadł w Grain de Sel, małej restauracji znajdującej się w południowej części Francji. Przepis różni się nieco proporcjami składników, a także dodatkiem ubitych białek, które nadają cieście puszystości.

Na blogu pojawił się już przepis na soccę z suszonymi pomidorami, oliwkami, fetą i pesto z jarmużu. Tym razem przyszła mi ochota na coś cięższego. Poza tym uwielbiam aromat pieczarek i cebuli smażonych na maśle z odrobiną aromatycznego tymianku i czosnku.

DSC_0540a.jpgDSC_0546

Składniki na ciasto:

  • 1 szkl. mąki z ciecierzycy
  • 1 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Dodatki:

  • 2 średnie cebule
  • tymianek suszony
  • 500 g pieczarek lub innych grzybów
  • twardy ser np. parmezan, cheddar
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • natka pietruszki posiekana (opcjonalnie)
  • odrobina masła
  • oliwa
  • pieprz i sól

Piekarnik rozgrzej na 220ºC. W dużej misce wymieszaj mąkę z przyprawami. Stopniowo wlewaj wodę mieszając ciasto za pomocą trzepaczki, aby uniknąć powstawania grudek. Dodaj 2 łyżki oliwy i ponownie zamieszaj. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny.

Przygotuj składniki. Obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki. Cebulę pokrój na krążki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z odrobiną masła. Wrzuć pieczarki i smaż przez 10 -15 min., aż odparuje z nich woda. Przypraw solą, pieprzem, łyżeczką suszonego tymianku i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Smaż jeszcze chwilę, tak aby czosnek się nie przypalił, a pieczarki zarumieniły. Na oddzielnej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę, łyżeczkę tymianku, trochę soli i pieprzu i podsmaż na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka i zarumieniona na złoto. Pod koniec dodaj ocet i wymieszaj.

Na patelnię żeliwną wlej łyżkę oliwy i rozprowadź po całym dnie. Włóż patelnię do piekarnika na ok. 10 min., aż oliwa się rozgrzeje. Wyciągnij ją uważając aby się nie poparzyć (będzie bardzo gorąca, pamiętaj o użyciu rękawicy). Wlej ciasto i piecz przez ok. 6-8 min., aż stanie się lekko brązowe. Wyciągnij patelnię z piekarnika. Na powierzchni placka rozłóż smażoną cebulę i pieczarki. Wierz posyp startym serem. Piecz 8-10 min. aż wierzch i boki zarumienią się, a ser delikatnie rozpuści. Podawaj posypane natką pietruszki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s