Bezglutenowy chlebek bananowy z czekoladą (z mąki jaglanej)

Dzis przedstawiam Wam nieco odmienioną wersję chlebka bananowego, który jakis czas temu pojawił sie na blogu. Ostatnio dopadła mnie zimowa aura i najchętniej spędzałabym czas leżąc pod kocem, popijając ciepłą herbatę i oglądając seriale (a zwłaszcza: Suits, Gotham, New Girl i Big Bang Theory). W wolnym czasie szukam inspiracji i podglądam przepisy na słodkie wypieki, najlepiej z dużą ilością czekolady. Mam nadzieję, że do wiosny pozostało już niewiele czasu, bo inaczej zamienię się w opieszałego niedźwiedzia. Tymczasem muszę trzymać formę, żeby w czerwcu móc bez wciągania brzucha zmieścić się w suknię ślubną.

DSC_0437m

Przygotowanie chlebka wymaga niewielkiej ilości czasu. Wystarczy kilka podstawowych składników wśród których królują dojrzałe i słodkie banany (można kupić je w promocji za grosze). Jego największą zaletą jest to, że zawsze się udaje. Jest wilgotny, wystarczająco słodki, orzechowy, czekoladowy, sycący i zdrowy dzięki mące jaglanej. Jeśli będziecie mieli problem z jej kupieniem, wystarczy drobno zmielić kaszę jaglaną, którą przedtem trzeba uprażyć w garnku, aby pozbyć się goryczki.

Przepis na chlebek bananowy z mąką gryczaną możecie znaleźć tutaj.

DSC_0451

Składniki:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki jaglanej
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka zerówki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub dowolnego oleju roślinnego)
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Banany rozdrobnij w blenderze lub rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i miksuj przez chwilę do połączenia składników. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj. Na koniec dodaj orzechy włoskie i ponownie wymieszaj masę. Czekoladę rozpuść w rondelku z 1 łyżeczką oleju kokosowego. Dosłodź do smaku syropem klonowym. Wylej połowę ciasta do keksówki, wyrównaj wierzch i rozprowadź na środku czekoladę. Przykryj pozostałym ciastem. Włóż do piekarnika i piecz 50 min. Jeśli zauważysz, że wierzch za bardzo się rumieni, przykryj ciasto kawałkiem papieru do pieczenia (w moim piekarniku po 15-20 min.). Po wyciągnięciu ciasta pozostaw do wystudzenia na kratce.

Advertisements

One thought on “Bezglutenowy chlebek bananowy z czekoladą (z mąki jaglanej)

  1. o ja!!!!jak tylko skończy mi się jabłkowe z gryczanej zabieram się za to!!!a tak się zastanawiałam co mam zrobić z prze dojrzałymi bananami…dziękuje za mega szybkie a co najważniejsze zdrowe przepisy na poprawę humoru! w końcu wykorzystuje składniki, które stały w lodówce i nie wiedziałam do czego można wykorzystać np syrop klonowy ( u mnie służył tylko do drinków i polewania naleśników!)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s