Ciasto marchewkowe

Wygląda na to, że wciąż pozostaje w klimacie świąt i ciągle mało mi korzennych aromatów cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Z pozoru zwyczajne ciasto marchewkowe, po udekorowaniu kremem i orzechami przypomina tort pieczony na specjalne okazje. Smakuje idealnie. Wilgotne, przyjemnie słodkie, kremowe, orzechowe. Bogate w witaminy i mikroelementy. Po raz pierwszy pieczone z mąki orkiszowej, którą możecie zastąpić dowolną mąką. Wkrótce postaram się przygotować przepis na ciasto marchewkowe w wersji bezglutenowej.

Polewa jest wykonana z moich ulubionych serków i delikatnie słodzona syropem klonowym. Jeśli nie macie pod ręką serka mascarpone, możecie użyć większej ilości serka kremowego. Do pieczenia ciasta użyłam tortownicy o średnicy 20 cm. Dzięki temu ciasto jest wyższe i przypomina tort. Można tez użyć kwadratowej formy i pokroić ciasto w kostkę. Jeśli macie ochotę podkręcić smak waszego wypieku, polecam uprażyć w piekarniku orzechy włoskie, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej aromatyczne.

DSC_0233

DSC_0259

Składniki na ciasto:

  • 2 szkl. mąki (użyłam orkiszowej)
  • 3 jajka zerówki (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szkl. roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szkl. jogurtu greckiego*
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 szkl. startej marchewki (ok. 3 średnie marchewki)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 15 drobno posiekanych daktyli
  • 1 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

*polecam jogurt firmy kri kri

Składniki na polewę:

  • 200 g serka kremowego (cream cheese)
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Przygotuj składniki: posiekaj orzechy, daktyle, zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach.
  3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową.
  4. W oddzielnej misce, za pomocą miksera, ubijaj przez 1-2 min. jajka z cukrem. Dodaj jogurt, mleko i roztopiony (wystudzony) olej kokosowy. Wymieszaj do połączenia składników.
  5. Wlej mokre składniki do suchych. Wymieszaj. Dodaj startą marchewkę, daktyle i orzechy włoskie. Jeszcze raz wymieszaj wszystko do połączenia składników (nie dłużej).
  6. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie wyrównaj powierzchnię. Piecz 35-40 min. do suchego patyczka. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch będzie się za bardzo rumienił, przykryj ciasto kawałkiem papieru do pieczenia.
  7. Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  8. Polewa: wymieszaj ze sobą oba rodzaje serka i syrop klonowy.
  9. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je wzdłuż na dwie połowy. Serek podziel na dwie części: jedną wykorzystaj do posmarowania spodu ciasta, a drugą udekoruj wierzch. Posyp kawałkami orzechów włoskich.

DSC_0271

Reklamy

3 thoughts on “Ciasto marchewkowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s