Ciasteczka migdałowe (bezglutenowe, wegańskie)

DSC_0152

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, trudno było mi uwierzyć, że możliwe jest zrobienie ciasteczek z trzech składników. W Wigilię, z lekkim niedowierzaniem, zabrałam się za ich pieczenie i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że wyciągnęłam z piekarnika pyszne, chrupiące ciasteczka o idealnej konsystencji. Ciasteczka nie kruszą się, nie zmieniają swojego kształtu w trakcie pieczenia, a co najważniejsze ich wykonanie nie jest czasochłonne. Mogą być idealnym prezentem walentynkowym.

Przepis pochodzi ze strony Thecleandish.

DSC_0134

Składniki na ok. 16 ciasteczek:

  • 1 szkl. mąki migdałowej (użyłam mielonych migdałów nieblanszowanych)
  • 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 150ºC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj mąkę migdałową. W tym celu zmiksuj w blenderze migdały nieblanszowane.
  3. Wymieszaj mąkę migdałową z przyprawą piernikową i dodaj 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego.
  4. Połącz ze sobą ciasto formując kulę.
  5. Spłaszcz ciasto na dysk i rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia na cienki placek.
  6. Za pomocą dowolnej foremki wykrój ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwic sobie wykrawanie ciastek, zamocz foremkę w miseczce z wodą.
  7. Piecz 8-12 min. aż staną się złociste.
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp cukrem pudrem lub udekoruj według własnej inwencji twórczej 🙂

Smacznego.

Advertisements

3 thoughts on “Ciasteczka migdałowe (bezglutenowe, wegańskie)

    1. Nie próbowałam, ale myślę, że można zaryzykować. Ważne żeby pamiętać o konsystencji ciasta. Nie może być zbyt suche, bo inaczej będzie się rozpadać i trudno będzie z niego wyciąć ciastka. W razie czego można dodać więcej syropu klonowego. Myślę, że zamiast mąki kokosowej można spróbować użyć mielonych wiórek kokosowych.

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s