Makaron z jogurtem, zielonym groszkiem i chili

groszekzmakaronem

Studiując książki kucharskie Yotama Ottolenghiego można zauważyć, że przepisów z użyciem makaronu jest w nich bardzo niewiele. Królują kasze i ryże, podawane z mięsem lub dużą ilością warzyw. Nic więc dziwnego, że to właśnie ten przepis na tle innych, szybko zapadł mi w pamięć. Apetyczne zdjęcia z „Jerozolimy” można pożerać wzrokiem, a smaki potraw na długo pozostają żywe. Danie jest kremowe i delikatne za sprawą groszku i jogurtu greckiego, a pikanterii dodają mu orzechy piniowe (w moim przypadku słonecznik) smażone w płatkach chili.

Płatki chili można przygotować samodzielnie.  W tym celu potrzebna jest wysuszona czerwona ostra papryka, którą pozbawia się nasion, a następnie rozdrabnia za pomocą blendera na niewielkie kawałki. Przechowuję je w zamkniętym słoiku, aby nie straciły swojego aromatu. Można też kupić gotowe płatki chili w sklepach stacjonarnych lub internetowych. W rejonach Turcji i Syrii istnieją odmiany różniące się między sobą stopniem uwędzenia, ostrością, głębią smaku, słodkością i kwaśnością. Autor „Jerozolimy” jako swoje ulubione wymienia odmiany Urfa, Aleppo i Kirmizi biber, które niestety są trudno dostępne w naszym kraju.

DSC_0500mDSC_0499m

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 150 ml oliwy
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500 g świeżego zielonego groszku lub mrożonego po rozmrożeniu
  • 500 g makaronu muszelki
  • 60 g orzeszków piniowych (zastąpiłam słonecznikiem)
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 40 g liści bazylii, grubo porwanych
  • 240 g fety, pokruszonej na kawałki
  • sól i świeżo mielony biały pieprz

Przygotowanie: 

Do misy blendera wlej jogurt, 90 g oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek i 100 g groszku. Zmiksuj na jasnozielony sos i przełóż do dużej miski. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. W czasie gdy się gotuje, podgrzej pozostałą oliwę na małej patelni na średnim ogniu. Dodaj orzeszki piniowe i płatki chili, smaż przez 4 minuty, aż orzechy nabiorą złotego koloru, a oliwa głębokiej czerwieni. Podgrzej pozostały groszek we wrzącej wodzie i odcedź go.

Odcedź makaron na sitku, potrząśnij nim, aby pozbyć się resztek wody, po czym stopniowo dodawaj do zielonego sosu (jeśli zrobisz to za szybko, jogurt może się zwarzyć). Dodaj ciepły groszek, bazylię, fetę, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu. Wymieszaj delikatnie, przełóż na talerze i posyp orzeszkami piniowymi z oliwą.

 

Reklamy

6 thoughts on “Makaron z jogurtem, zielonym groszkiem i chili

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s