Muffiny marchewkowo-bananowe z serowym nadzieniem (bez cukru, bezglutenowe)

DSC_0126mTe muffiny mają chyba wszystko co kocham: banany, marchewki, orzechy, migdały. Zamiast cukru zawierają daktyle. Zamiast mąki pszennej, mieszankę mielonych migdałów, mąki gryczanej, ryżowej i wiórek kokosowych. Niech Was nie przeraża długa lista składników. Zacznijcie od siekania, tarcia i rozgniatania, a na koniec zostanie tylko wymieszanie wszystkiego razem.

Niestety zafiksowałam się na zewnętrznej części babeczek i zapomniałam o sfotografowaniu ich miodowo-serowego wnętrza. Oświeciło mnie dopiero po zgraniu zdjęć na komputer, kiedy nie było już czego fotografować. Przepis pochodzi ze strony gather&dine. Moja modyfikacja polegała na zastąpieniu mąk na bezglutenowe i użyciu oleju roślinnego zamiast masła.

DSC_0159m

DSC_0164mDSC_0178m

Składniki na 16 muffinów:

  • 3/4 szkl. mąki gryczanej
  • 3/4 szkl. mąki migdałowej (mielonych migdałów nieblanszowanych)
  • 1/2 szkl. brązowej mąki ryżowej
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu/syropu klonowego
  • 3 duże jaja
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 banany
  • 2  średniej wielkości marchewki
  • 15 drobno posiekanych daktyli
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich

Nadzienie:

  • 50 g serka śmietankowego
  • 1 i 1/2 łyżki miodu/syropu klonowego

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Przygotuj wszystkie składniki. Posiekaj daktyle, zetrzyj marchewki na tarce o dużych oczkach, rozgnieć dokładnie banany na jednolitą masę, posiekaj orzechy włoskie. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki: mąki, wiórki kokosowe, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W oddzielnej misce połącz mokre składniki: jajka, olej, rozgniecione banany, ocet i miód. Wmieszaj posiekane daktyle. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko do połączenia składników. Na koniec dodaj posiekane orzechy. Wymieszaj serek z miodem. Wyłóż formę na muffiny papilotkami lub wysmaruj tłuszczem. Nałóż po łyżce ciasta do każdej papilotki, a następnie na środek wyłóż łyżeczkę serka. Przykryj pozostałym ciastem. Wierzch posyp nasionami chia i/lub płatkami migdałowymi. Piecz 25-30 min. do suchego patyczka.

Advertisements

One thought on “Muffiny marchewkowo-bananowe z serowym nadzieniem (bez cukru, bezglutenowe)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s