Jabłka zapiekane pod kruszonką jaglano-orzechową

DSC_0145

Jabłka. Można by o nich napisać książkę, tak jak zrobiła to Eliza Mórawska, która prowadzi bloga White Plate. Książka ta jest nie tylko o jabłkach, ale także z jabłek, gdyż przepisy autorki zostały wydrukowane na papierze z obierek tych owoców. Myślę, że warto było poświęcić im tyle stron, bo z jabłek można wyczarować wszystko.

Pomimo ogromnej dostępności jabłek i wielości odmian, zjadam je stosunkowo rzadko. Zapomniałam już jak dobrze smakują w połączeniu z cynamonem, rozmarynem i miodem. Jak pięknie pachną zapiekane i smażone jabłka. Jak rozpływają się w ustach. Do pełni szczęścia zabrakło mi tylko lodów waniliowych.

Jeśli macie ochotę na szarlotkę, to sprawdźcie przepis Jamiego Olviera, który znajdziecie tutaj.

DSC_0067mDSC_0080mSkładniki na 4 kokilki:

  • 4 małe jabłka
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Kruszonka:

  • pół szklanki mielonych orzechów (użyłam laskowych)
  • pół szklanki mielonych migdałów
  • 1 szkl. płatków jaglanych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w grubsze plasterki. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć jabłka, posyp cynamonem, posiekanym rozmarynem, polej syropem klonowym lub miodem i skrop sokiem z cytryny. Smaż przez ok. 5-10 min., aż jabłka staną się miękkie, a miód się skrystalizuje. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj płatki jaglane z mielonymi orzechami i migdałami, polej olejem kokosowym wymieszanym z miodem. Rozetrzyj składniki palcami lub wymieszaj za pomocą szpatułki, aż powstanie kruszonka. Kokilki wysmaruj olejem i posyp płatkami jaglanymi. Na dno nałóż jabłka, a następnie posyp je kruszonką (na początku delikatnie ją dociśnij, aby dobrze pokryła kawałki jabłek). Piecz 15-20 min. w do 180ºC pilnując, aby wierz się zarumienił, ale nie spalił. Ostrożnie wyciągnij kokilki z piekarnika uważając, aby się nie poparzyć. Pozostaw do przestygnięcia na ok. 15 min. Najlepiej smakują na ciepło w wersji z lodami.

DSC_0109m

Reklamy

3 thoughts on “Jabłka zapiekane pod kruszonką jaglano-orzechową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s