Batoniki musli (bezglutenowe)

DSC_0323mDSC_0387m

Pamiętam, jak kiedyś zajadałam się kupnymi batonikami, słodyczami, piłam soki z dużą zawartością cukru i gazowane napoje. Od kiedy mam większą świadomość tego, co znajduje się w ich składzie, omijam dział ze słodyczami szerokim łukiem. Czasem wystarczą drobne zmiany, żeby odżywiać się zdrowiej. Nie zrezygnowałam zupełnie z cukru, gdyż dodaję go do wypieków. Myślę, że im większe ograniczenia na siebie wywieramy, tym większą walkę musimy ze sobą stoczyć, aby trzymać się sztywno wyznaczonych reguł. Zamiast postanowienia: „Od jutra nie zjem ani ziarenka cukru” rozsądniej jest wprowadzić zmiany, które ograniczą spożycie niezdrowych produktów. Ja stopniowo wprowadziłam następujące nawyki żywieniowe:

1) Piję gorzką kawę i herbatę. W okresie jesienno-zimowym do słodzenia herbaty dodaję miód, ze względu na jego właściwości zdrowotne.

2) Zamiast napojów gazowanych piję wodę mineralną. Czasem dosładzam ją syropem z owoców (tylko domowej roboty)

3) Nie kupuję gotowych produktów, zwłaszcza tych, które mają w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy. Zamiast kupnych soków przyrządzam je sama w domu ze świeżych owoców.

4) Do słodzenia ciasteczek lub innych przekąsek używam syropu klonowego lub miodu.

5) Kiedy mam ochotę na słodką przekąskę sięgam po gorzką czekoladę, daktyle, figi, orzechy, owoce i warzywa.

Uwagi: Miód jest produktem o wysokim indeksie glikemiczny (nieco mniejszym niż cukier) i jest kaloryczny. Ma jednak wiele właściwości zdrowotnych m.in. wzmacnia odporność, działa bakteriobójczo. Warto kupować miód z pasieki, z terenów leśnych, gdzie jest mniejsze zanieczyszczenie powietrza. Syrop klonowy to produkt pochodzenia naturalnego, pozyskiwany jest z soku klonu. Ma wysoki indeks glikemiczny (jednak niższy niż miód i cukier). Jest źródłem witamin z grupy B, zawiera również cynk, wapń, magnez, jest bogaty w antyoksydanty.

Poniżej przestawiam Wam przepis na moją ulubioną przekąskę, która powstaje z połączenia ziaren, orzechów i suszonych owoców z dodatkiem miodu i oleju kokosowego.

DSC_0356mDSC_0352m

Użyłam formy o wymiarach 26×17 cm.

Składniki:

  • 2 szkl. ziaren słonecznika
  • 3/4 szkl. amarantusa ekspandowanego
  • 1/2 szkl. ulubionych orzechów (u mnie włoskie)
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 1/2 szkl. płatków kokosowych
  • 1 łyżka nasion chia/siemienia lnianego
  • 5 suszonych fig lub innych owoców (np. moreli lub daktyli)
  • 2 łyżki stopionego oleju kokosowego
  • 5 łyżek miodu/syropu klonowego

Piekarnik nagrzej do 180ºC. Orzechy, figi i płatki kokosowe posiekaj na grubsze kawałki. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. W małym rondelku rozpuść miód lub syrop klonowy z olejem kokosowym. Polej nimi suche składniki i wymieszaj dokładnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Całość umieść w formie wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na górę połóż folię aluminiową lub papier do pieczenia i dokładnie ugniataj wierzch, aby lepiej zlepić ze sobą składniki. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 10 min. aż wierzch będzie złocisty (uwaga! łatwo przypalić). Po wyciągnięciu pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż na co najmniej pół godziny do lodówki. Pokrój w kwadraty lub prostokątne batoniki.

Reklamy

8 thoughts on “Batoniki musli (bezglutenowe)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s