Najlepszą rzeczą, którą możesz zrobić z bardzo dojrzałymi, prawie że czarnymi bananami, to upiec słodki chlebek bananowy. Z dowolnej mąki, z ulubionymi dodatkami. Najlepsze w nim jest to, że możesz bez wyrzutów sumienia zjeść go na śniadanie udając że to chleb, a po południu ukroić sobie kolejny kawałek na deser. Smakuje świetnie z masłem lub kremem orzechowym.
Do wykonania chlebka użyłam mąki gryczanej. Ze względu na to, że jest trudno dostępna w sklepach, postanowiłam wykonać ją sama. W tym celu należy zmielić kaszę gryczaną w młynku do kawy, najlepiej dwukrotnie, a następnie przesiać ją przez sitko. Użyłam kaszy gryczanej prażonej, która ma wyrazisty smak. Bardziej neutralna jest kasza gryczana niepalona. Możecie poznać ją po jasnych, zielonych ziarenkach, które w porównaniu z kaszą paloną są miękkie.
Użyłam formy o wymiarach 8×22 cm.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3 łyżki syropu klonowego/miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego)
- 1 szkl. mąki gryczanej (zmielonej kaszy gryczanej)
- 1/2 szkl. mielonych migdałów nieblanszowanych
- 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
- 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. W misce rozgnieć banany, dodaj jajka, olej kokosowy i syrop klonowy, wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę gryczaną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Mokre składniki wlewaj stopniowo do suchych, mieszając za pomocą łyżki lub szpatułki. Na koniec wsyp posiekane orzechy włoskie i wymieszaj. Masę przelej do formy, wyrównaj wierzch. Piecz 50 min. (jeśli zauważysz, że wierzch mocno się rumieni, przykryj papierem do pieczenia). Po wyciągnięciu ciasta pozostaw do wystudzenia na kratce.
Mmm, też uwielbiam chlebki bananowe, za ich cudowny smak i tą uniwersalność 🙂
Ten musiał być pyszny, bardzo lubię ten charakterystyczny smak mąki gryczanej 🙂
PolubieniePolubienie
Czy można czymś zastąpić migdały?
PolubieniePolubienie
Spróbowałabym zwiększyć ilość mąki gryczanej na 1 i 1/2 szklanki.
PolubieniePolubienie
Czy mozna zastąpić proszek do pieczenia soda oczyszczona?
PolubieniePolubienie
Z tego co się orientuję, soda oczyszczona czyli wodorowęglan sodu, podczas pieczenia wchodzi w reakcję z kwasem, a to z kolei sprawia, że ciasto rośnie. Wypieki, w których używa się sody oczyszczonej zawierają więc także coś kwaśnego w składzie np. ocet, sok z cytryny. Proszek do pieczenia z kolei ma już w swoim składzie regulatory kwasowości, dlatego też lepiej sprawdza się w tym przepisie.
Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
jeśli przepis jest bezglutenowy to należy napisać, że proszek do pieczenia powinien być dla osób z celiakią (innymi słowy powtarzając wyraz-bezglutenowy). zwykły jest bowiem „zanieczyszczony”
PolubieniePolubienie
Dzięki za uwagę. Już poprawiam.
PolubieniePolubienie
Dziękuję za przepis,chlebek jest przepyszny,ja zamiast migdałów dodałam prażone pestki słonecznika.Bomba:)
PolubieniePolubienie
Chlebek jest pyszny :):) Świetny przepis.
PolubieniePolubienie