Nasiona chia z mlekiem kokosowym i owocami

DSC_0360

Z okazji Światowego Dnia Przeciwdziałania Depresji przedstawiam Wam chyba najbardziej kolorowe i optymistyczne zdjęcia, jakie do tej pory znalazły się na blogu. W powietrzu czuć wiosnę, słońce roztopiło już większość zalegającego śniegu, a w doniczkach kiełkują nowe rośliny (u mnie zeszłoroczna kalia, którą dostałam od mamy). Świat powoli staje się przyjemniejszym miejscem do życia. Zaczyna się okres zwiększonej aktywności fizycznej, warto więc rozpocząć dzień zdrowym śniadaniem, którego bazę stanowią popularne ostatnio nasiona chia.

Nie ma chyba zagranicznego bloga, na którym nie znalazłoby się zdjęcie słoiczka Mason Jar wypełnionego puddingiem chia i owocami. Trzeba przyznać, że te niepozorne ziarenka są niezwykle fotogeniczne i od dłuższego czasu kusiły mnie swoim wyglądem. Na szczęście okazało się, że w smaku są równie dobre, a co najważniejsze zdrowe.

DSC_0468

Nasiona chia zwane także szałwią hiszpańską, wywodzą się głównie z Meksyku i Guatemali. Cenione były już przez Azteków i Inków jako źródło energii niezbędnej do odbywania dalekich, pieszych wędrówek w trudnych warunkach klimatycznych (1,2,3). Nasiona chia zawierają więcej białka (19-23%) niż pszenica (14%), kukurydza (14%) i ryż (8,5%) (1). Stanowią źródło niezbędnych dla zdrowia antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu omega-3, którego nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Z tego względu stosuje się je w leczeniu i zapobieganiu chorób układu krążenia i u osób z podwyższonym cholesterolem. Nasiona chia cechują się również wysoką zawartością błonnika, który stanowi ponad 30% ich masy, są więc polecane osobom zmagającym się z nadwagą i problemami trawiennymi (1,2,3).

DSC_0439DSC_0398

Przepis na 1 porcję:

  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego/miodu
  • nasiona z ćwiartki granatu
  • 4-5 winogron
  • 1 banan

Nasiona chia zalej mlekiem kokosowym, dosłodź do smaku, wymieszaj energicznie, przykryj folią i odstaw na całą noc lub na kilka godzin do lodówki, aż nasiona napęcznieją. Jeśli konsystencja jest za gęsta dolej trochę mleka. Dodaj ulubione, sezonowe owoce. Smacznego!

Bibliografia:

1. Sandoval-Olivieros M., Paredez-López O. Isolation and Characterization of Proteins from Chia Seeds (Salvia hispanica L.). Journal of agricultural and food chemistry (2013).

2. Silva Marineli R., Aguiar Moraes É., Alves Lenquiste S. Chemical characterization and antioxidant potential of Chilean chia seeds and oil (Salvia hispanica L.). LWT – Food Science and Technology (2014).

3. Martínez-Cruz O., Paredes-López O. Phytochemical profile and nutraceutical potential of chia seeds(Salvia hispanica L.) by ultra high performance liquid chromatography. Journal of Chromatography A. (2014).

Advertisements

3 thoughts on “Nasiona chia z mlekiem kokosowym i owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s