Ciasto amarantusowe z polewą czekoladową (bezglutenowe)

DSC_0427

Najczęściej do wykonywania bezglutenowych wypieków wykorzystuję mąkę z mielonych migdałów i mąkę ryżową. Nadszedł czas, aby nieco urozmaicić i wzbogacić wykonywane ciasta w mąkę amarantusową.

Przyznaję, że to mój pierwszy wypiek z użyciem tego składnika i nieskromnie pochwalę się, że jest to najlepsza babka jaka do tej pory piekłam. Moje jedyne obawy wiązały się z nieznajomością właściwości absorbowana wilgoci przez tę mąkę i martwiłam się, że ciasto może być zbyt suche. Po wyjęciu z piekarnika i zrobieniu sesji zdjęciowej nadszedł moment prawdy. Ciasto po ukrojeniu wyglądało bardzo obiecująco – było wyrośnięte i wilgotne. Kiedy włożyłam pierwszy kawałek do ust poczułam zupełnie nowy, zaskakujący smak.

DSC_0484bDSC_0460Można twierdzić, że wykorzystywanie amarantusa w kulinariach to tylko nowa moda i kosztowna fanaberia. Uważam jednak, że w odkrywaniu zapominanych składników tkwi duża mądrość, dlaczego więc nie korzystać z tego co oferuje nam natura? Szarłat zaliczany jest do jednej z najstarszych roślin uprawnych, znany był już przez Inków i Azteków. W Polsce pierwsze plantacje amarantusa pojawiły się w 1993 r. (źródło). Obecnie na rynku można zaopatrzyć się w mąkę amarantusową, popping czyli amarantus prażony, płatki, a także olej stosowany zarówno w celach spożywczych jak i kosmetycznych. O wartościach odżywczych amarantusa pisałam w oddzielnym poście (klik).

Prażona mąka amarantusowa ma niesamowity zapach, który można porównać do zapachu słodkich orzechów. Dodatkowo jest bogata w składniki odżywcze. Sto gram produktu pokrywa 66% dziennego zapotrzebowania na magnez i 54% na żelazo. Przygotowane wypieki można więc ze spokojem popijać mocną, czarną kawą. Dodam, że jest to babka zdrowa, ale także kaloryczna i sycąca. Można zrezygnować z dodatkowych kalorii w postaci polewy czekoladowej, co nie wpłynie na zmniejszenie walorów smakowych.

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki amarantusowej (prażonej)
  • 1 szkl. mielonych migdałów (nieblanszowanych)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju roślinnego
  • 3 duże jaja
  • 5 orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Na polewę:

  • 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 3 łyżki pełnotłustego mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dno i boki formy wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj ze sobą mąkę amarantusową, mąkę migdałową, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce rozmieszaj trzepaczką jajka, dodaj mleko i olej. Do suchych składników wlej mokre. Wymieszaj całość za pomocą drewnianej szpatułki do połączenia składników (nie za długo). Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj wierzch. Piecz 35 min. do suchego patyczka. Po 15 min. przykryj wierzch ciasta papierem. Po wyciągnięciu babki z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na kratce. Udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

Polewa: W rondelku na małym ogniu rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym. Dodaj syrop klonowy, wymieszaj do utworzenia jednolitej, gęstej masy. Ciepłą polewę rozsmaruj na cieście.

Advertisements

5 thoughts on “Ciasto amarantusowe z polewą czekoladową (bezglutenowe)

  1. Ciasto pyszne – wspólnie z gośćmi zachwyciliśmy się jego smakiem. Zamiast polewy ciasto zostało przekrojone i posmarowane dżemem – smakowite

    Lubię to

  2. witam, wypróbowała to ciasto, trochę zmodyfikowałam bo zamiast cukru dałam zmiksowane daktyle.
    polewa z gorzkiej czekolady nie wszystkim zajadającym się dobrze komponowała smakowo.
    Ale mi smakowało, bo lubię smak amarantusowy i gorzkiej czekolady.
    W Twoim opisie jest chyba błąd, bo zamiast orzechów użyłaś płatków migdałowych do posypania.
    serdecznie pozdrawiam

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s