Ciasteczka z mąki migdałowej z tahini i miodem (bezglutenowe)

DSC_0635

Niedawno moim wieczornym rytuałem stało się czytanie książek kucharskich. Zauważyłam (choć nie było to moim zamiarem, a raczej efektem ubocznym), że studiowanie przepisów może stanowić formę praktykowania uważności, a więc świadomego zwracania uwagi na słowa i powracania do nich za każdym razem, kiedy umysł zaczyna się rozpraszać. Sprawia to, że z każdym kolejnym wersem z wymienionymi składnikami, czuję się coraz bardziej odprężona, a mój umysł koncentruje się na jednej czynności (no może poza wyobrażeniem ugotowanej potrawy, co sprawia, że zaczyna mi burczeć w brzuchu).

Czytanie kolejnych strof przepisu jest jak powtarzanie jednostajnej, uspokajającej mantry, a gotowa recepta na przyrządzenie czegoś dobrego, daje poczucie bezpieczeństwa, kontroli i sprawstwa. Kiedy właśnie tego mi potrzeba, biorę się za robienie ciastek. Tych z poniższego przepisu nie da się zepsuć, chyba, że przetrzyma się je za długo w piekarniku. Pachną sezamem, miodem i migdałami. Smacznego.

DSC_0555Składniki na 22 ciasteczka:

  • 1 i 1/2 szkl. mielonych migdałów (nieblanszowanych)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 5 pełnych łyżek tahini (masła sezamowego)
  • 5 pełnych łyżek miodu/syropu klonowego
  • 1/3 szkl. ziarenek sezamu do obtoczenia ciastek

Piekarnik rozgrzej do 175 °C. W misce wymieszaj zmielone migdały z sodą oczyszczoną i solą. W oddzielnej misce połącz ze sobą mokre składniki: miód i tahini. Jeśli miód ma postać stałą rozpuść go w małym rondelku na niewielkim ogniu. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję. Z ciasta uformuj kule wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz na talerzyku z rozsypanymi ziarenkami sezamu, tak aby przykleiły się do ciasta. Wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia zostawiając odstępy pomiędzy ciastkami. Piecz ok. 8-10 min, aż staną się złociste. Pozostaw do wystygnięcia na kratce.

Advertisements

One thought on “Ciasteczka z mąki migdałowej z tahini i miodem (bezglutenowe)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s