Tapenada czyli pasta z zielonych oliwek, bazylii i migdałów

DSC_0179Pamiętam smak pierwszej oliwki, którą skosztowałam na imprezie urodzinowej babci. Jest to jedno z tych wspomnień, które bardzo dokładnie zapisują się w pamięci, głównie dlatego, że intensywny i wytrawny smak oliwki odrzucił mnie tak bardzo, że dopiero w wieku kilkunastu lat postanowiłam dać im drugą szansę. To historia od nienawiści do miłości, gdyż obecnie nie wyobrażam sobie życia bez zielonych, a tym bardziej czarnych oliwek. Uwielbiam je zjadać solo, na kanapce lub z makaronem, bakłażanem i sosem pomidorowym suto posypanym oregano przywiezionym z Grecji. Lubię też znienawidzoną przez niektórych czynność drylowania oliwek, która daje mi możliwość podjadania i chwilowego odpoczynku dla rozbieganej i owładniętej myślami głowy.

Jeśli po raz pierwszy słyszycie nazwę „tapenada” i brzmi dla Was obco i odstraszająco, nie dajcie się zniechęcić. W przygotowaniu pasta jest banalnie prosta, podobnie jak przygotowanie pesto. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości oliwki, bazylię, kapary i migdały, a następnie rozdrobnić wszystko razem za pomocą blendera. Tapenadę można nakładać na kanapki lub połączyć z makaronem. Nie potrzeba już żadnych dodatków. Przepis w całości (niczego bym nie ujęła ani nie dodała) pochodzi z książki Davida Lebovitza „Moja kuchnia w Paryżu”.DSC_0167DSC_0141

Składniki:

  • 2 szkl. (260 g) zielonych oliwek (wydrylowanych)
  • 1/3 szkl. (35 g) nieprażonych migdałów w całości
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów, opłukanych i posiekanych
  • 1/3 szkl. (15 g) luźno wypełnionej świeżymi listkami bazylii
  • 1/2 szkl. (125 ml) oliwy z oliwek
  • sól morska

Przygotowanie:

Oliwki, migdały, czosnek, sok z cytryny i kapary umieść w misie melaksera/blendera. Posiekaj grubo listki bazylii, wsyp je do melaksera i miksuj kilka razy wszystkie składniki pulsacyjnie do lekkiego rozdrobnienia. Wlej oliwę z oliwek i całość miksuj pulsacyjnie na grudkowatą pastę z grubszymi kawałkami migdałów. Posól do smaku.

Reklamy

3 thoughts on “Tapenada czyli pasta z zielonych oliwek, bazylii i migdałów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s