Sycący koktajl z nerkowców i bananów

Dziś mój pierwszy przepis na koktajl. Jest sycący, zdrowy, gęsty, wystarczająco słodki, aksamitny, z delikatnymi kawałkami nerkowców.

DSC_0617 DSC_0639m

Nerkowce uważane są za jedne z najbogatszych w składniki odżywcze orzechy. Zawierają dużo magnezu, fosforu, cynku i żelaza, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając rozwojowi chorób serca. Niestety przed ich częstym spożyciem odstręcza cena, czasem jednak udaje się je namierzyć w promocji lub kupić taniej w większych opakowaniach. W najbliższym czasie planuję zrobić witariańskie (a więc niepoddawane obróbce termicznej) ciasto z kremem z nerkowców. Brzmi kusząco, prawda?

DSC_0698DSC_0709mKoktajl można także przyrządzić w wersji orzeźwiającej z uprzednio pokrojonych w plastry i zamrożonych bananów lub dodać kostki lodu. Przed dosłodzeniem koktajlu polecam jego skosztowanie, gdyż banany same w sobie są słodkie.

Składniki:

  • 1/2 szkl. nerkowców
  • 2 banany
  • 1/2 szkl. mleka/wody
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • syrop klonowy

Nerkowce namocz w wodzie na co najmniej 4 godz. Po tym czasie odlej nadmiar płynu. W naczyniu blendera umieść orzechy, pokrojone w plastry banany, mielony kardamon, ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii. Zmiksuj składniki na gładki płyn. Skosztuj koktajl, dodaj syrop klonowy do smaku.

 

4 uwagi do wpisu “Sycący koktajl z nerkowców i bananów

Dodaj komentarz