Bezglutenowa granola

DSC_0548m

Szczęśliwego Nowego Roku!

Życzę Wam, aby przyniósł jeszcze więcej pomyślności i wrażeń niż jego poprzednik. Dużo radości ze smakowania i poznawania nowych rzeczy, umiejętności cieszenia się codziennością, wielu słonecznych dni, uważności na innych ludzi i otaczające nas piękno, zdrowia i energii, a także wytrwałości w realizacji nowych celów.

Sobie życzę determinacji i konsekwencji w prowadzeniu bloga, większej wyrozumiałości dla siebie i innych, wdzięczności za to co mam, a także umiejętności odpuszczania i nieprzywiązywania się do rzeczy, na które nie mam wpływu.

Jednym z moich postanowień noworocznych jest zwracanie większej uwagi na to, co przyrządzam na śniadanie. Dzisiejszy dzień zaczęłam więc od zjedzenia dużej miski jogurtu naturalnego z kawałkami banana i chrupiącą granolą, na którą przepis znajdziecie poniżej. Chyba nic tak nie poprawia mi humoru jak ogrzewanie się ciepłem piekarnika i wdychanie zapachu świeżo pieczonych orzechów ze słodkim syropem klonowym. Granola jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które tak jak ja, nie mają rano czasu na przyrządzanie posiłków. Dzięki temu nie trzeba z wyprzedzeniem planować co zjemy na śniadanie. Wystarczy otworzyć słoiczek i dodać granolę do jogurtu, mleka lub ulubionych owoców. Gotowe.

DSC_0502DSC_0566mSkładniki:

  •  1 szkl. płatków jaglanych*
  • 1 szkl. płatków ryżowych*
  • 1/2 szkl. orzechów laskowych
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. migdałów
  • 1/2 szkl. żurawiny lub innych suszonych owoców (np. wiśni, rodzynków)
  • 1/2 szkl. amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego**
  • 3 łyżki syropu klonowego/miodu
  • szczypta soli

* lub dwie szklanki płatków owsianych bezglutenowych

** można zastąpić innym olejem roślinnym np. rzepakowym lub z pestek winogron

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Posiekaj na większe kawałki: migdały, orzechy laskowe i włoskie. W misce wymieszaj ze sobą płatki jaglane, płatki ryżowe, orzechy, amarantus, cynamon i sól. W małym rondelku rozpuść olej kokosowy z syropem klonowym. Dodaj mokre składniki do suchych, wymieszaj. Wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ok. 10-15 min. (w zależności od piekarnika), aż nabiorą koloru i aromatu. Radzę przez ten czas nie odchodzić od piekarnika. Wystarczy chwila nieuwagi i granola zamieni się ze złocistej w spaloną. W połowie pieczenia zamieszaj składniki łopatką, aby równomiernie się zezłociły. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w zamkniętym słoiku.

Reklamy

One thought on “Bezglutenowa granola

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s