Tarta migdałowo-kokosowa z czekoladą (bezglutenowa)

DSC_0404

Obiecałam sobie, że w okresie świątecznym odpocznę od laptopa. Był to przydatny detoks, choć po paru dniach odezwały się wyrzuty sumienia ze względu na zbyt długą przerwę w blogowaniu. Wracam więc powoli, z brzuchem przepełnionym smakołykami ze świątecznego stołu, ze zdwojoną siłą i ambitnymi planami na nowy rok.

Życzę Wam, aby świąteczna radość i spokój ducha towarzyszyły Wam nie tylko od święta, ale przez większość przyszłego roku. Abyście tak jak w Wigilię mogli cieszyć się chwilami spędzonymi z najbliższymi i celebrować wspólne posiłki.

Kiedy już zjecie większość pierników, makówek i ciast pozostałych po świątecznym szaleństwie i przyjdzie Wam ochota na coś smacznego i zdrowego jednocześnie, to wypróbujcie przepis na poniższą tartę, zaczerpnięty ze strony bakerita.com i zmodyfikowany przeze mnie. Cieszę się, że znalazłam zdrowszą alternatywę na kruche ciasto, zastępując pszenną mąkę jej bezglutenową wersją i zamieniając kostkę masła i cukier na olej kokosowy i miód. Uważajcie jednak, wystarczy niewielki kawałek, aby poczuć pełnię szczęścia.

DSC_0370

Użyłam formy na tartę o średnicy 23 cm.

Na spód:

  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 2 szkl. mąki migdałowej
  • 3  łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli

Na wierzch:

  • 3/4 szkl. mleka kokosowego
  • 200-250 g dowolnej czekolady, grubo posiekanej (ja użyłam gorzkiej 70%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Do posypania:

  • 1/2 szkl. wiórek kokosowych
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W blenderze zmiel ze sobą mąkę migdałową i wiórki kokosowe. W małym rondelku rozpuść olej kokosowy z syropem klonowym, wymieszaj. Dodaj płynne składniki do suchych i rozetrzyj palcami aż do uzyskania okruszków ciasta. Natłuść formę do tarty i wylep masą migdałowo-kokosową. Jeśli ciasto będzie się kruszyć, nie przejmuj się. Możesz delikatnie przycisnąć je palcami do dna i boków formy. Piecz spód przez ok. 6-10 min., aż stanie się lekko brązowy i zwarty. Umieść na kratce i pozostaw do wystygnięcia na ok. 1 godz.

W międzyczasie posiekaj czekoladę na grubsze kawałki. Przesyp ją do miski. W rondelku zagotuj mleko kokosowe i zalej nim kawałki czekolady. Odczekaj 1 min., a następnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy. Przelej gotową masę na kruchy spód, wygładź za pomocą łopatki lub łyżki. Na patelni upraż płatki migdałowe i wiórki kokosowe, aż staną się brązowe (uważaj, aby ich nie spalić). Posyp nimi wierzch tarty. Odczekaj godzinę przed podaniem tarty.

DSC_0416

Smacznego!

Reklamy

6 thoughts on “Tarta migdałowo-kokosowa z czekoladą (bezglutenowa)

  1. Zastanawiałam się właśnie nad tym jakie ciacho przygotować na Sylwestra a tu proszę przepis jak znalazł, idealny 🙂 Przyjaciele z Malagi obdarowali mnie workiem migdałów z ich własnej ekologicznej uprawy więc z taką ilością mam pole do popisu 😉 Pochwalę się tartą na moim blogu 🙂 Feliz Año Nuevo !

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s