Muffiny podwójnie czekoladowe

DSC_0695Minusowa temperatura sprawia, że pieczenie staje się jeszcze większą przyjemnością, kiedy można ogrzać się o drzwiczki rozgrzanego piekarnika (to taki substytut kominka). Ciemne, pozbawione słońca dni utrudniają wstawanie z łóżka, dlatego też jakoś trzeba dopingować się czekoladą. Dziś zrobiłam muffinki kakaowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Jako że jestem bardzo wymagającą osobą, aby móc podzielić się z Wami przepisem i zdjęciami, muffiny musiały spełnić określone normy estetyczne i smakowe. Są takie jak lubię: wyrośnięte, wilgotne w środku, spękane na wierzchu, intensywnie czekoladowe, średnio słodkie. Dodatkowo posypałam je cukrem pudrem, co przypomina mi zmarzniętą, spękaną ziemię, przysypaną cienką warstwą śniegu, który dopiero co spadł z nieba. Chyba udziela mi się zimowa atmosfera i magia zbliżających się wielkimi krokami świąt.

Trzymajcie się ciepło.

DSC_0657DSC_0654Przepis pochodzi ze strony call-me-cupcake.

Składniki na 12 muffinów:

  • 300 g dowolnej mąki
  • 80 g kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 g maślanki
  • 2 duże jaja
  • 150 g ciemnej czekolady (70%) grubo posiekanej

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. W misce wymieszaj ze sobą cukier, masło, maślankę i jajka. W oddzielnej misce połącz suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Zrób wgłębienie, wlej płynną masę i wymieszaj wszystko razem za pomocą szpatułki. Czekoladę pokrój w grubszą kostkę, wymieszaj z masą, zostaw 1/4 do posypania wierzchu. Masę przełóż do przygotowanej formy. Piecz przez 18-21 min. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj 5 min, a następnie wyciągnij je z formy i pozostaw na kratce do przestygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

DSC_0661

Reklamy

6 thoughts on “Muffiny podwójnie czekoladowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s