Tarta gruszkowa z masą migdałową (frangipane), karmelem i orzechami włoskimi

Weekend to dla mnie nie tylko czas odpoczynku po całym tygodniu pracy. To także czas, który spędzam w kuchni (ostatnio regularnie na pieczeniu). W soboty i niedziele mam również okazję do zrobienia zdjęć w świetle dziennym, które dużo lepiej podkreśla walory przygotowanych potraw niż sztuczne światło.

DSC_0065Czuję jak ostatnio robi się coraz ciemniej, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz mnie. Są takie dni, kiedy wypełnia mnie smutek, złość i żal na cały świat. Wielu rzeczy nie potrafię pojąć i chyba już nigdy ich nie zrozumiem. Czuję, że ciągle na nowo szukam swojego sensu, który raz jest blisko mnie, a raz zupełnie nie mogę go dosięgnąć. Powoli wracam do równowagi, szukam piękna, skupiam uwagę na codziennych czynnościach, medytuję podczas krojenia gruszek, fotografowania przygotowanych potraw, poświęcam całą siebie i zapominam o całej sobie.

DSC_0098Dziś za inspirację posłużył mi przepis Beth Kirby, autorki bloga Local Milk. Zachęcam Was do znalezienia chwili i przejrzenia jej twórczości. Jest to jeden z nielicznych blogów, który ma niezwykłą, wręcz poetycką treść, przepiękne zdjęcia i niesamowicie apetyczne przepisy. Tarta w wykonaniu Beth wygląda tak pięknie, że wydawała mi się niezwykle kunsztowna i trudna do wykonania, jednak okazało się, że jest zupełnie inaczej.

DSC_0175

Kruche ciasto:

  • 1 szkl. dowolnej mąki (ja użyłam orkiszowej)
  • trzy szczypty soli
  • 113 gram zimnego masła
  • 2 łyżki lodowatej wody

Frangipane (masa migdałowa):

  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (przepis na domowy ekstrakt tutaj)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki dowolnej mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. mąki migdałowej (zmielonych migdałów)

Na wierzch:

  • 3 średnie gruszki
  • karmel
  • 4-5 orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kruche ciasto: W misce połącz ze sobą sól i mąkę. Masło pokrój w kostkę, wrzuć do mąki i rozdrabniaj palcami, aż powstaną drobne okruszki. Dodaj dwie łyżki lodowatej wody, zagnieć ciasto w kulę, następnie spłaszcz i schowaj do lodówki na co najmniej godzinę.

Frangipane: W misce wymieszaj jajko, masło, cukier, ekstrakt migdałowy, dowolną mąkę i mąkę migdałową.

Gruszki umyj, pokrój ze skórką w cienkie plasterki, wydrąż gniazdo nasienne. Piekarnik rozgrzej na 180°C.

Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie na cienki placek. Za pomocą wałka przełóż ciasto do formy na tartę lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W środku ciasta, za pomocą talerza odbij koło, rozsmaruj delikatnie masę migdałową i ułóż na niej plasterki gruszek. Zagnij końce ciasta do środka.

DSC_0139DSC_0141DSC_0147Piecz 35 min. aż boki zrobią się brązowe. Wyciągnij tartę, pozostaw do przestudzenia. Polej karmelem i posyp kawałkami orzechów włoskich.DSC_0194

Reklamy

8 thoughts on “Tarta gruszkowa z masą migdałową (frangipane), karmelem i orzechami włoskimi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s