Ciasto karmelowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

DSC_0593

W moim rodzinnym domu ciasto jabłkowe robiło się bardzo często. Było to zawsze tzw. ciasto ratunkowe, kiedy mieliśmy ochotę na coś słodkiego, a kosz pękał pod napływem niedawno zbieranych jabłek „robaczywek”.

Jabłka darzę dużym sentymentem. Nieodzownie łączą się ze wspomnieniem mojego dziadka, który zjadał je prawie że w całości, pozostawiając ogryzek wielkości małego palca. Przepis na „moje” ciasto jabłkowe został wycięty z jednej z gazet i zgromadzony wraz z innymi w segregatorze przez moją mamę. Pamiętam, że był banalnie prosty, a po połączeniu wszystkich składników powstawał niezbyt wysoki, nieco tłusty i słodki placek uginający się pod ciężarem jabłek.

Dziś podaję Wam przepis na bardziej urozmaicone ciasto z koroną z jabłek otoczonych w słonym karmelu i kawałkach orzechów włoskich. Ciasto jest puszyste, wilgotne, pachnące karmelem, nie za słodkie i delikatnie kwaśne za sprawą jabłek. Przepis zaczerpnięty ze strony Ohladycakes.

DSC_0646

Składniki na okrągłą formę o średnicy 24 cm:

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl. roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów (włoskich lub pekan)
  • 2-3 łyżki karmelu

Na wierzch:

  • 2 duże jabłka (u mnie Szara Reneta)
  • 4-5 łyżek karmelu
  • 1/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Karmel:

  • 1 szkl. białego cukru
  • 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsiusza. Dno wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.

Przygotuj jabłka: obierz je, wydrąż środki, pokrój w większą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

W misce połącz ze sobą  jajka, mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól, zrób wgłębienie i wlej w nie mokre składniki. Wymieszaj ręcznie lub mikserem na wysokich obrotach przez 20-25 sekund. Dodaj posiekane orzechy włoskie i ponownie zamieszaj.

Przygotuj karmel. W rondelku wymieszaj szklankę cukru z trzema łyżkami wody. Przykryj i zagotuj . Kiedy cukier zacznie się topić, odkryj rondelek i mieszaj nim delikatnie przez 5 minut, aż cukier się dokładnie rozpuści. Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia kolejne 3-5 minut, aż cukier stanie się brązowy. Zdejmij z ognia, dodaj śmietankę (będzie mocno bulgotać) i wymieszaj chwilę do połączenia składników. Dodaj masło i pół łyżeczki soli. Pozostaw chwilę do przestygnięcia.

Połowę ciasta przelej do formy. Skrop 2-3 łyżkami solonego karmelu, następnie przykryj drugą połową ciasta i wyrównaj nożem wierzch. W misce wymieszaj ze sobą pokrojone jabłka z karmelem i pozostałymi orzechami. Wyłóż na wierz ciasta. Piecz 40-45 min.

DSC_0608DSC_0616

Advertisements

4 thoughts on “Ciasto karmelowo-jabłkowe z orzechami włoskimi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s