Sałatka z brukselką, jabłkiem i granatem.

DSC_0069

Uff.. powrót do pracy po wczorajszym wolnym dniu był niezwykle uciążliwy. Czułam się jakbym po raz drugi w tym tygodniu przeżyła szalony poniedziałek. 

Na pocieszenie zaserwowałam sobie energetyczną i apetyczną sałatkę, istną symfonię aromatów, smaków i faktur. Powstała z połączenia wybuchających w ustach, lekko kwaśnych, niepozornych nasionek granatu, usmażonych na oliwie brukselek w akompaniamencie jabłek, chrupiących i słodko-gorzkich orzechów włoskich. Do tego żurawina w lśniącej otoczce, powodująca delikatne mrowienie języka. Jedyne czego żałuję, to tego, że sama wcześniej nie wpadłam na pomysł połączenia tych składników w jedną, zgraną drużynę, z której każdy gracz zachował swój indywidualizm i wprowadził nową jakość. 

Źródło przepisu: blog freepeople

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10-12 brukselek
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • nasiona z połówki granatu
  • gałązka świeżego rozmarynu (zapomniałam o nim)

Sos:

  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka oliwy

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w ćwiartki brukselkę i smaż do miękkości 15-20 min pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Na oddzielną, skropioną oliwą i rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone w plasterki jabłko i smaż chwilę do czasu aż zrobi się miękkie i złociste (uważaj, aby nie było zbyt miękkie i nie rozpadło się). Połącz ze sobą brukselkę, jabłko, posyp posiekaną gałązką rozmarynu, wrzuć orzechy i żurawinę. Przed podaniem dosyp nasiona granatów i polej całość sosem.

DSC_0052

Advertisements

One thought on “Sałatka z brukselką, jabłkiem i granatem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s