Dzisiejszy dzień miał wyglądać zupełnie inaczej. Gdyby nie przebita opona, nie byłoby złości, kłótni, niepotrzebnie wypowiedzianych słów i w efekcie nie powstałyby przeprosinowe ciasteczka czekoladowe.
Mam nadzieję, że naukowcy się nie mylą i czekolada rzeczywiście podnosi poziom serotoniny w mózgu. Liczę, że dzięki temu moje grzechy zostaną mi łatwiej i szybciej odpuszczone..
Przepis pochodzi z bloga Beth Kirby (local milk).
Składniki na 32-40 ciasteczek:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. kakao
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 2 jaja
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsiusza. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki (pierwszych sześć): mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i pieprz cayenne. W mikserze utrzyj masło z cukrem i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i jasnej masy. Dodawaj po jednym jajku i miksuj do połączenia składników. Wsyp połowę suchej masy i wymieszaj razem z mokrymi składnikami (najlepiej ręcznie). Dodaj drugą połowę suchych składników, a następnie posiekane kawałki czekolady, wymieszaj. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.
Ciasto można schłodzić w lodówce przez godzinę lub piec od razu. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasto małą łyżeczką formując kulki wielkości piłeczek golfowych. Pozostaw odstępy pomiędzy ciastkami, aby nie zlepiły się ze sobą w trakcie pieczenia. Możesz je delikatnie spłaszczyć jeśli chcesz mieć cieńsze ciasteczka. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 12-16 min. Po wyciągnięciu z piekarnika, poczekaj aż chwilkę przestygną, a następnie przełóż na kratownicę do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Dałabym sie przeprosić takimi ciasteczkami. Aż „pachnie” czekoladą, a dodatek pieprzu cayenne… łał. 🙂
PolubieniePolubienie
Jest tylko jeden minus tych ciasteczek – w zastraszającym tempie znikają 🙂 Pyszności
PolubieniePolubienie
To prawda. Następnym razem trzeba zrobić podwójną porcję 😉
pozdrawiam
Karolina
PolubieniePolubienie
ojejku, uwielbiam wszystko co jest czekoladowo-czekoladowe : )
PolubieniePolubienie
Jak po takiej formie przeprosin można się w ogóle na kogoś jeszcze gniewać? : ) mam nadzieję, że wszystko co było nie tak zostało wybaczone z nawiązką!
PolubieniePolubienie
Make cookies not war 🙂
PolubieniePolubienie