Przeprosinowe ciasteczka mocno czekoladowe

DSC_0172

Dzisiejszy dzień miał wyglądać zupełnie inaczej. Gdyby nie przebita opona, nie byłoby złości, kłótni, niepotrzebnie wypowiedzianych słów i w efekcie nie powstałyby przeprosinowe ciasteczka czekoladowe.

Mam nadzieję, że naukowcy się nie mylą i czekolada rzeczywiście podnosi poziom serotoniny w mózgu. Liczę, że dzięki temu moje grzechy zostaną mi łatwiej i szybciej odpuszczone..

Przepis pochodzi z bloga Beth Kirby (local milk).

DSC_0117

Składniki na 32-40 ciasteczek:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jaja
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsiusza. W dużej misce wymieszaj ze sobą suche składniki (pierwszych sześć): mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i pieprz cayenne. W mikserze utrzyj masło z cukrem i cukrem pudrem do uzyskania gładkiej i jasnej masy. Dodawaj po jednym jajku i miksuj do połączenia składników. Wsyp połowę suchej masy i wymieszaj razem z mokrymi składnikami (najlepiej ręcznie). Dodaj drugą połowę suchych składników, a następnie posiekane kawałki czekolady, wymieszaj. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję.

DSC_0143

Ciasto można schłodzić w lodówce przez godzinę lub piec od razu. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasto małą łyżeczką formując kulki wielkości piłeczek golfowych. Pozostaw odstępy pomiędzy ciastkami, aby nie zlepiły się ze sobą w trakcie pieczenia. Możesz je delikatnie spłaszczyć jeśli chcesz mieć cieńsze ciasteczka. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 12­-16 min. Po wyciągnięciu z piekarnika, poczekaj aż chwilkę przestygną, a następnie przełóż na kratownicę do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

DSC_0207

 

Advertisements

6 thoughts on “Przeprosinowe ciasteczka mocno czekoladowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s