Zupa dyniowa

DSC_0311

To moja pierwsza zupa dyniowa w tym roku. Pierwsza i najprawdopodobniej ostatnia, gdyż sezon dyniowy powoli się kończy. Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że pory roku strasznie szybko się zmieniają, a wraz z nimi z półek sklepowych znikają sezonowe warzywa i owoce. Dynią nasycałam się obserwując zdjęcia potraw pochodzących z innych blogów kulinarnych. Zaskoczyły mnie swoją różnorodnością – ciemnymi, wytwornymi barwami lub jasnymi, ciepłymi odcieniami żółci, pomarańczy i zieleni.
Zupę dyniową można przyrządzać na tysiąc sposobów. Poniższy przepis jest przepisem bazowym (pochodzącym z Kwestii Smaku), który można dowolnie modyfikować i wzbogacać ulubionymi przyprawami i dodatkami. Zupa jest naprawdę pyszna, delikatna, lekka, zdrowa, wprowadza w dobry nastrój. Dobrze dogaduje się z sosem sojowym, oliwą truflową lub olejem sezamowym.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g dyni (zważonej ze skórą)
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • bulion warzywny lub woda
  • 50 – 125 g serka twarogowy do smarowania
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść płatków migdałowych/pestek dyni

Przygotowanie:

Dynię umyj, obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku roztop masło z oliwą, dodaj imbir i smaż przez 30 sek. Następnie dodaj dynię, posyp szczyptą soli i podsmażaj przez kolejne 3 min. mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion tak aby przykrył kawałki dyni. Gotuj ok. 20-30 min aż będzie miękka. Zdejmij garnek z ognia, dodaj serek twarogowy i zmiksuj składniki na gładki krem. Podawaj z zarumienionymi na patelni płatkami migdałowymi (lub pestkami dyni) i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

DSC_0313

Advertisements

One thought on “Zupa dyniowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s