Sałatka z figami, rukolą i szynką parmeńską

Figa jest niezwykle wdzięcznym owocem. Nie tylko pysznie smakuje, ale też pięknie i zmysłowo wygląda na talerzu. W sałatce, którą przygotowałam najbardziej lubię połączenie różnych smaków: słodkiego, kwaśnego i lekko gorzkiego. Możecie do niej dodać także orzeszki np. piniowe lub włoskie przysmażone krótko na patelni.

Sałatka jest sycąca (choć na taką nie wygląda), spokojnie wystarczy dla dwóch osób.

Składniki:

  • 5 fig
  •  kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 opakowanie rukoli (125 g)
  • parmezan

Sos:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

Przygotowanie:

Umyj rukolę pod bieżącą wodą i poczekaj chwilę aż odcieknie. W międzyczasie pokrój figi na osiem części, a szynkę parmeńską w cienkie paseczki. Zetrzyj parmezan na tarce.

Sos: Wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód i musztardę. Polej rukolę sosem, wymieszaj, dodaj szynkę parmeńską, posyp parmezanem i udekoruj figami.

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Sałatka z figami, rukolą i szynką parmeńską

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s