Energetyczna i zdrowa przekąska – kakaowe sztabki granoli (granola bars)

Granola to smaczne i chrupiące połączenie płatków, orzechów i miodu zapiekanych w piekarniku. Sprawdza się świetnie jako przekąska lub dodatek do jogurtów i kefirów. Z rana daje energetycznego kopa i jest dużo lepsza, a co najważniejsze zdrowsza niż kupne musli.

Ostatnio ciągnie mnie do czegoś słodkiego i czekoladowego, postanowiłam więc dodać do granoli kakao, nieco więcej miodu i połączyć wszystko w formie chrupiącego bloku, który następnie pokroiłam na mniejsze kawałki.

Jest to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą dowolnie można modyfikować poprzez wybór ulubionych orzechów i suszonych owoców.

Korzystałam z przepisu pochodzącego z bloga Minimalistbaker.

Uwagi: Użyłam formy o wymiarach 26×17. Trzeba pilnować orzechów w piekarniku, aby się nie spaliły. Czasem wystarczy minuta nieuwagi.

Składniki:

  • 2 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. orzechów włoskich łuskanych
  • 1/2 szkl. migdałów w całości
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 3 duże łyżki kakao
  • 4 duże łyżki oleju (w oryginale: masło orzechowe lub migdałowe)
  • 5 dużych łyżek miodu (lub syropu z agawy/syropu klonowego)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na nią płatki owsiane i orzechy. Piecz ok. 10 min aż zbrązowieją (uważaj, aby się nie spaliły). Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika, poczekaj aż orzechy przestygną, a następnie zawiń je w szmatkę i rozkrusz za pomocą młotka (sposób tradycyjny) lub rozdrobnij w melakserze na średniej wielkości kawałki (sposób nowoczesny).
  2. Rodzynki namocz w wodzie przez ok. 10 min, następnie wyciągnij je i odsącz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Wymieszaj orzechy, płatki i rodzynki z kakao w dużej misce.
  4. W rondlu, na średnim ogniu, zagrzej miód z olejem, wymieszaj. Odstaw z ognia i wlej do suchych składników. Dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej szpatułki.
  5. Całość umieść w formie wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Na górę połóż folię aluminiową i dokładnie ugniataj wierzch, aby lepiej zlepić ze sobą składniki. Włóż do zamrażalnika na pół godziny.
  6. Kiedy składniki będą już utwardzone, pokrój granolę na mniejsze kawałki.
  7. Przechowuj w lodówce.

DSC_0220

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s