Makaron ze smażoną brukselką i parmezanem

Brukselka to warzywo pochodzące z Belgii, powstałe ze skrzyżowania jarmużu i kapusty.

Posiada cenne właściwości odżywcze. Zawiera dużą ilość witaminy K – około 200% RDA i 140% RDA witaminy C. Dostarcza nam także witamin z grupy B, witaminy A, potasu, manganu i żelaza. Warto więc spożywać ją jesienią, aby wzmocnić organizm przed infekcjami.

Dzisiaj dzielę się z Wami łatwym i szybkim do przygotowania przepisem na pełnoziarnisty makaron z brukselką i parmezanem. Przepis pochodzi ze strony: whatsgabycooking

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 150 g brukselki
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 szkl. drobno startego Parmezanu (w oryginale: 3/4 szkl. Parmezanu + 1/4 sera Pecorino)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odlej 1/2 szklanki wody z makaronu. Odcedź.
  2. Brukselkę pokrój w kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej masło i przysmaż brukselkę na złocisty kolor ok. 5 min. Dodaj pieprz, wymieszaj.
  4. Na patelnię wlej wodę z makaronu i gotuj aż odparuje, a brukselki staną się bardziej miękkie (ja lubię kiedy są lekko chrupiące, pilnuję więc aby się nie rozgotowały).
  5. Wymieszaj brukselki z makaronem i serem. Można dodać oliwy do smaku.

DSC_0113

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s