Szarlotka (apple pie) według Jamiego Olivera

DSC_0524Kiedy pierwszy raz wzięłam do ręki nową książkę Jamiego Olivera pt. Comfort food od razu powędrowałam na jej koniec, gdzie znajduje się rozdział z przepisami na słodkości. I tak oto powstała moja druga w życiu szarlotka.

Ciasto jest pracochłonne w przygotowaniu, ale zapewniam Was, że jest to jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam w życiu. Jak pisał na początku przepisu Jamie, rodzaj jabłek, cukier oraz sposób wyrabiania ciasta mają znaczenie. Dlatego też polecam użycie wysokiej jakości składników, aby wydobyć pełnię smaku. Przynajmniej ma się świadomość, że dwie i pół godziny poświęcone na przygotowanie szarlotki nie poszły na marne. Pamiętajcie o drobnym szczególe na końcu, a więc posmarowaniu ciasta jajkiem i posypaniu cukrem. Dzięki temu wierzch jest słodki, chrupiący i złocisty, a kawałki cukru przyjemnie zgrzytają między zębami.

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko lodów waniliowych.

Szarlotkę robiłam w formie na tartę o średnicy 24 cm.

Składniki:

1) Ciasto:

  • 250 g niesolonego masła (zimnego)
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

2) Środek:

  • 2 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru muscovado
  • szczypta mielonego cynamonu

3) Wierzch:

  • 1 duże jajo
  • 20 g cukru demerara

Przygotowanie:

1) Ciasto: posiekaj masło na ok. 1 cm kawałki i włóż do zamrażarki aż zrobi się bardzo zimne. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier i zimne masło. Posiekaj nożem i rozgniataj chwilę palcami. Następnie dodaj 150 ml bardzo zimnej wody i zagnieć szybko ciasto. Podziel ciasto na dwie części, uformuj kule i spłaszcz, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

2) W międzyczasie obierz jabłka, wydrąż środki. Połowę jabłek pokrój w ćwiartki i większe kawałki, drugą połowę pokrój w 1 cm kawałki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

3) W dużym rondlu lub garnku, na średnim ogniu roztop cukier muscovado i masło. Następnie dodaj cynamon. Kiedy powstaną bąbelki dodaj połowę grubo pokrojonych jabłek i gotuj ok. 10 min aż zrobią się miękkie, ale nadal zachowają swój kształt. Wmieszaj resztę jabłek i smaż kolejne 4 min, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

4) Piekarnik rozgrzej na 190 stopni Celsiusza. Rozwałkuj ciasto na średnicę formy na tartę + kilka cm zapasu. Nawiń ciasto luźno na wałek, a następnie wyłóż na posypaną mąką formę. Delikatnie dociśnij brzegi. Wyłóż wystudzone jabłka i wygładź ich powierzchnię. Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Następnie rozwałkuj drugą część ciasta, nałóż na wałek i przykryj nim warstwę jabłek. Delikatnie zagnieć ze sobą brzegi. Odetnij nadmiar ciasta (u mnie nie wystąpił), zaciśnij brzegi widelcem lub palcami. Wierzch wysmaruj jajkiem, a następnie posyp cukrem dremerara. Wytnij krzyż na środku. Piecz 50-60 min, aż wierzch się zarumieni.

5) Podawaj na zimno lub na ciepło (najlepiej z lodami waniliowymi).

Smacznego!

DSC_0557

Advertisements

3 thoughts on “Szarlotka (apple pie) według Jamiego Olivera

  1. Też się na nią skusiłam i rzeczywiście nie ma sobie równych:) Użyłam różnych rodzajów jabłek, jak w przepisie i to był strzał w dziesiątkę- niektóre jabłka były słodsze, inne bardziej kwaśne i bardziej chrupiące. Przepisy Jamiego są super, a te z „Comfort food” po prostu rozwalają system!

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s