Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.

 

Kiedy natknęłam się na ten przepis, pomyślałam sobie, że to będzie idealne danie na sobotni obiad – proste i szybkie w wykonaniu, a do tego lekkie i jednocześnie sycące. Myliłam się co do dwóch pierwszych określeń.

Z pozoru banalnie prosta, kilkuskładnikowa zapiekanka okazała się czasochłonnym i kosztownym wyzwaniem. Najpierw trzeba było pokroić bakłażany wzdłuż w plasterki, następnie posypać solą, odczekać pół godziny aż się „wypocą”, następnie osuszyć, obtoczyć w mące, wyłożyć na blachę, upiec, ułożyć warstwami i…………… zjeść (uff!).

Dodatkowo postanowiłam zaszaleć i kupiłam prawdziwą, włoską mozzarellę z mleka bawolego  oraz  włoskie pomidorki z puszki (niestety nie znalazłam w sklepie parmezanu). Czas spędzony na wykonywaniu tych wszystkich czynności składających się na powstanie tego delizioso piatto umiliłam sobie włoską muzyką.

pomidory_mutti    mozzarella di bavoli

Chciałabym móc opisać jak pachnie i smakuje połączenie pieczonych na złocisty kolor bakłażanów, passaty pomidorowej, parmezanu i ciągnącej się mozzarelli, niestety nie jestem w stanie. Tego trzeba spróbować.

Przepis pochodzi ze strony Food52 i był przyrządzany przez babcię autorki ze składników pochodzących z ogródka. Na zdjęciu danie wygląda obłędnie i pewnie tak też smakowało. W końcu nikt nie potrafi gotować tak jak babcia.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • mąka
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • szklanka parmezanu (lub innego, twardego sera)
  • 1 kulka mozzarelli (zwykła lub z mleka bawolego)
  • 2 puszki obranych pomidorów w całości lub pokrojonych
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Pokrój bakłażany w plasterki.
  2. Posól każdy kawałek, następnie przełóż do sitka, przykryj talerzem i połóż na górę coś ciężkiego (np. patelnię). Odczekaj ok. 30 min aż bakłażany zaczną puszczać sok (dzięki temu pozbędziesz się goryczki).
  3. W międzyczasie przygotuj sos: posiekaj czosnek, wrzuć go na rozgrzaną oliwę i smaż chwilkę (ok. 2-3 min), następnie dodaj pomidory z puszki (jeśli są w całości trzeba je rozgnieść widelcem lub tłuczkiem). Smaż tak długo, aż sos zredukuje się o połowę. Dopraw do smaku pieprzem, solą i bazylią.
  4. Bakłażany osusz ręcznikiem papierowym, następnie wytarzaj każdy plasterek w mące.
  5. Blachę wyłóż papierem do wypieków, posmaruj oliwą i wyłóż plasterki bakłażanów. Następnie skrop je oliwą. Piecz ok. 15 min z każdej strony aż zbrązowieją.
  6. Na dno formy ceramicznej wlej warstwę sosu, następnie połóż plasterki bakłażanów, posyp parmezanem. Powtarzaj te czynności aż zostanie ci ostatnia warstwa bakłażanów. Na samą górę wyłóż plasterki mozzarelli (w oryginalnej wersji przepisu mozzarella znajduje się pod dwoma warstwami sosu i bakłażanów).
  7. Całość zapiekaj przez ok. 20 min.

Smacznego!

DSC_0072

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s