Makaron z bakłażanem i oliwkami

DSC_0114

Za każdym razem gdy wybieram w sklepie bakłażany, uśmiecham się pod nosem na wspomnienie, że nie tak dawno temu warzywa te były mi zupełnie obce. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że te niepozorne, ciemnofiołkowe niezidentyfikowane obiekty, będą częstym gościem w mojej kuchni.

Anna Czerni w książce Warzywa rzadko spotykane (1989), o bakłażanach pisze tak:

(Bakłażany) dla osiągnięcia pełnej dojrzałości potrzebują 120 suchych i 120 słonecznych dni – pomiędzy ostatnimi chłodami wiosny a pierwszymi przymrozkami jesieni. (…) Niektóre odmiany bakłażanów mają spore, białe owoce przypominające do złudzenia jajka, u innych są one bardziej wydłużone, gruszkowate lub też prawie kuliste. (…) Mają bogatą skalę odcieni skórki – od białej, poprzez jasnozielonawą aż do ciemnofiołkowej. Istnieje też francuska odmiana bakłażanów w paski białe i lila. Nazywa się zebrine.

W Polsce bakłażany pojawiły się pod koniec XVIII wieku, początkowo jako roślina ozdobna, później jako jadalna. Ciekawostką dla mnie była również nazwa jednej z tureckich potraw z bakłażanów o nazwie imam bayeldi (w tłumaczeniu: omdlały sułtan). Podobno kiedy sułtan turecki zakosztował tego dania, tak mu zasmakowało, że omdlał z zachwytu (inna wersja głosi, że z przejedzenia, jeszcze inna, że z powodu  kosztownych przypraw dodanych do potrawy).

DSC_0125

Poniżej podaję przepis na makaron z bakłażanem i oliwkami, doprawiony bazylią i tymiankiem, pochodzący ze strony White Plate (w mojej biedniejszej wersji bez krewetek). Potrwa jest lekka i szybka do przygotowania, mam więc nadzieję, że nie zdarzy Wam się omdleć z przejedzenia lub przemęczenia 🙂

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki świeżych, posiekanych listków bazylii
  • natka pietruszki (2 łyżki, posiekana)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Na patelnię wlej oliwę i wrzuć posiekany czosnek. Smaż ok. 10 sekund, żeby nie zrobił się gorzki.
  3. Do czosnku dodaj pokrojonego w drobną kostkę bakłażana oraz pokrojone oliwki i duś przez 10 min.
  4. Całość przypraw suszonym tymiankiem i bazylią.
  5. Zdejmij garnek z ognia. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posyp świeżą bazylią i natką pietruszki.
  6. Wymieszaj przygotowany sos z makaronem (ja uprzednio polewam makaron odrobiną oliwy, mieszam, a następnie dodaję sos).

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s