Conchiglioni ze szpinakiem i ricottą

DSC_0068

Dziś będzie o moim ulubionym makaronie conchiglioni, który wzbudza we mnie pozytywne skojarzenia. Przypomina mi o kolekcji przywiezionych z różnych zakątków świata muszli, które jako dziecko przykładałam do ucha nasłuchując szumu morza.

Choć nie przepadam za szpinakiem (i nie jest to związane z jakąś dziecięcą traumą), połączenie z serem ricotta i sosem pomidorowym bardzo mi odpowiada. Lubię zapiekanki, lubię mieszać składniki, układać je warstwami lub wrzucać chaotycznie do formy, a później patrzeć jak smaki przenikają się w piekarniku, sos gęstnieje, a wierzchnia, serowa warstwa staje się zarumieniona i chrupiąca.

Wybaczcie mi niedbale wykonane zdjęcia, ale byłam strasznie głodna. Na ich zrobienie wykorzystałam kilka minut podczas których zapiekanka się studziła po wyciągnięciu z piekarnika.

DSC_0002

Składniki dla dwóch osób:

  • 20 muszelek conchiglioni
  • pół opakowania sera ricotta (całość ma 450 g)
  • 250 g szpinaku mrożonego (lub świeżego)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (można użyć pasaty pomidorowej)
  • 1/2 cebuli
  • pieprz, sól, cukier
  • oliwa z oliwek
  • mozzarella

Przygotowanie:

  1. Sos: Posiekaj cebulę, wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą i podsmaż przez chwilę. Dodaj pomidory z puszki. Smaż je do czasu, aż nadmiar wody odparuje (dla niecierpliwych polecam pasatę pomidorową, zawiera mniej wody). Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  2. W międzyczasie na patelnię włóż mrożony szpinak i podsmaż, aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Wymieszaj szpinak z ricottą.
  4. Makaron: W garnku zagotuj wodę, lekko posól, wrzuć muszelki i gotuj al dente ok. 5 min, przełóż na talerz i poczekaj chwilę aż wystygną.
  5. Na dno naczynia wlej sos pomidorowy, na który wykładaj faszerowane serem i szpinakiem muszle. Górę posyp startym na grubych oczkach serem mozzarella.
  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 30-40 min, aż ser się zarumieni, a sos zgęstnieje.

Smacznego!

DSC_0076

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s