Ciasteczka bananowe z czekoladą i orzechami

DSC_0139

Z dużą zawartością błonnika. Pyszne i zdrowe, a do tego łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują z kawą.

Ciasteczka zrobione według poniższego przepisu są słodkie, można więc użyć mniej cukru (np. 3/4 szklanki według uznania). Masa powinna być grudkowata i niedokładnie zmiksowana (wtedy ciastka są bardziej zwarte i nie rozpływają się w piekarniku).

Przepis pochodzi z książki Czekolada. 140 pysznych przepisów Carli Bardi.

Polecam!

Składniki (na 25-30 ciasteczek):

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki gruboziarnistej (ja użyłam pszennej razowej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 g masła
  • 1/2 szkl. białego cukru
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 duży dojrzały banan (rozgnieciony)
  • 1 szkl. płatków owsianych (w całości)
  • 100 g gorzkiej czekolady, grubo pokrojonej
  • 1/2 szkl. grubo pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. W misce rozmieszaj oba rodzaje mąki, sól i sodę oczyszczoną.
  2. W misce miksera na średnich obrotach utrzyj na kremową masę oba rodzaje cukru i masła. Dodaj jajko.
  3. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj banana oraz mieszankę mączną, tak by ciasto było dość dobrze wymieszane. Ręcznie wmieszaj owsiankę, kawałki czekolady i orzechy włoskie.
  4. Wykładaj czubate łyżki ciasta na blachę zostawiając między porcjami ok 5 cm odstępu.
  5. Piecz ciastka przez 12-15 min, aż nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się twarde w dotyku.
  6. Odstaw ciasteczka na 2-3 minuty, aby przestygły na blasze oraz nieco stwardniały i dawały się przenosić, a następnie przełóż je na kratkę i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

DSC_0106

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s