Spaghetti z pesto migdałowo-bazyliowym

Idealne na pyszny i szybki obiad.

Przepis zaczerpnięty z gazetki Palce Lizać nr 23

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie spaghetti
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki bazylii
  • parmezan
  • oliwa
  • sól

1  23  4

Przygotowanie:

1) Na suchej patelni upraż płatki migdałowe. Następnie utłucz je w moździerzu (można użyć melaksera), przełóż do miseczki.

2) W tym samym moździerzu utrzyj czosnek z solą, dodaj listki bazylii i utrzyj na papkę. Dolej trochę oliwy, dodaj migdały i utrzyj ponownie.

3) Dodaj ser (odłóż 2-3 łyżki do dekoracji) i ucieraj dalej, w razie potrzeby dolewając więcej oliwy – masa powinna mieć gęstą konsystencję.

4) Ugotuj makaron al dente w osolonym wrzątku. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj pesto, wymieszaj. Podawaj posypany pozostałym serem, udekorowany listkami bazylii.

Smacznego!

makaron_pesto-migdalowe

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s