Makaron z sosem pomidorowym własnej roboty

DSC_0087

Dostałam ostatnio od sąsiadki kilka świeżych pomidorów z ogródka. Z racji tego, że nie byłam w stanie wszystkich zjeść (choć uwielbiam smak świeżej bułki posmarowanej masłem z kawałkami posolonych pomidorów), postanowiłam zrobić z nich pastę. Przygotowanie jej jest banalnie proste, a zalety smakowe i zdrowotne nieocenione. Dodatkowo czynności krojenia i mieszania wprowadzają mnie w dobry nastrój, nie wspominając już o przyjemnym, słodkawym zapachu, który roznosił się po całym mieszkaniu.

pomidorki

DZIAŁANIE ANTYNOWOTWOROWE I PRZECIWDEPRESYJNE

Pomidory, jak zapewne wiecie, są cennym źródłem likopenu – substancji mającej właściwości przeciwnowotworowe. Jego największą ilość zawierają przetwory pomidorowe takie jak pasta, keczup bądź przecier. Według badań, jedzenie pomidorów ma także dobry wpływ na nastrój (jako psycholog nie byłam w stanie zignorować tego faktu). Naukowcy odkryli, iż osoby spożywające pomidory od dwóch do sześciu razy tygodniowo są o 46% mniej podatne na zapadnięcie na depresję niż osoby, które jedzą je rzadziej niż raz w tygodniu.  Może więc warto zrobić zapasy pomidorowej pasty i zachować je na smutne, jesienne, deszczowe dni..

DSC_0020

PRZEPIS NA PASTĘ

Składniki:

  • dojrzałe pomidory (ok. 1 kg)
  • obrane pomidory w puszce (400 g)
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek lub masło
  • przyprawy: szczypta soli, pieprz, bazylia, liść laurowy
  • dwie łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

1) Pomidory sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się skórki. Następnie pokroić je w kostkę, wydrążyć gniazda nasienne.

2) W garnku z grubym dnem przysmażyć na oliwie lub maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę.

3) Wrzucić pokrojone pomidory wraz z pomidorami z puszki.

4) Dodać dwa mniejsze listki laurowe i dwa ząbki czosnku.

5) Całość gotować na małym ogniu ok. 1-2 godz. aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

6) Doprawić do smaku solą, brązowym cukrem, bazylią i pieprzem.

Gotową pastę można przechowywać w lodówce (do tygodnia) lub od razu skonsumować z makaronem.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s